Syötävän suloiset leivokset

Leivontabuumi alkoi upeilla fantasiakakuilla – nyt muotia ovat pienet suloiset leivokset. Kotoisten suosikkien kuten aleksanterinleivosten rinnalle on noussut elegantteja herkkuja Euroopasta.

Kauniit ja koristeelliset leivokset ovat kahviloiden lisäksi yleistyneet erilaisissa juhlissa. Trendikäs ja perinteisiin kyllästynyt morsian korvaa hääkakun upealla leivostornilla.

Macaron-leivokset

Macaron on Pariisista kotoisin oleva elegantti herkku, joka valmistetaan munan valkuaisesta, mantelijauheesta, tomusokerista ja sokerista. Näitä suussa sulavia leivoksia on ilmestynyt herkkusuiden iloksi myös Suomen kahviloihin.

Noin 20 kpl

3 munan valkuaista
4 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta (tai hasselpähkinäjauhetta)
elintarvikeväriä

Täyte:
noin 1 dl Lemoncurd-sitruunatahnaa (myydään isoissa marketeissa)

Vaahdota valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sekaan pienissä erissä ja koko ajan vatkaten tomusokeri.

Sekoita joukkoon mantelijauhe. Värjää taikina halutessa elintarvikevärillä.

Pursota isoaukkoisella suorapäisellä tyllalla (tai muulla pursottimella) pyöreitä marenkiympyröitä (noin kahden euron kolikon kokoisia) leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista 125-asteissa uunissa alimmalla ritilätasolla 15–20 minuuttia. Marenki saa jäädä hieman sitkeäksi

Irrota marengit leivinpaperista, levitä toisen puolikkaan pintaan sitruunatahnaa tai muuta täytettä ja paina päälle toinen marenki.

Aleksanterinleivokset

Tarinan mukaan aleksanterinleivos sai nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Suussa sulava leivos on pysynyt suomalaisten suosikkina jo parisataa vuotta.

200 g voita tai leivontamargariinia
1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen

Täyte:
1 dl vadelmahilloa

Kuorrutus:
4 dl (225 g) tomusokeria
kirsikkatölkin (125 g) liemi

Koristelu:
1 kirsikka / leivos

Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin kulhossa tai monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kauli taikinalevy noin 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi leivinpaperiarkkien välissä. Paista taikinalevy leivinpaperin päällä pellillä 200-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hieman.

Leikkaa kypsä levy 32 yhtä suureksi palaksi aaltoreunaisella veitsellä. Levitä 16 palan päälle vadelmahilloa ja nosta loput palat päälle.

Valuta kirsikkatölkin liemi tomusokerin joukkoon ja sekoita, kunnes seos on notkeaa ja kiiltävää. Jos liemi ei riitä, lisää hieman kylmää vettä. Levitä tomusokerikuorrutus leivosten pinnalle ja koristele kirsikalla.

Säilytä viileässä, kunnes pinta on jähmettynyt. Leivokset mehevöityvät, jos säilytät niitä 1–2 päivää kelmun alla jääkaapissa. Tarjoa leivokset kahvin kanssa. (Huom! Taikina ei tarvitse leivinjauhetta.)

Vinkki! Jos haluat leivoksista vaaleanpunaisia, lisää hieman elintarvikeväriä kuorrutukseen.

Simpukka-madeleinet

Ranskalaiset nauttivat teensä pienien Madeleine-leivonnaisten kanssa. Tämä suklaaversio on Elämä makeaksi -bloggaajan Ulla Svenskin käsialaa.

3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kookoshiutaleita
100 g sulatettua voita

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi sula rasva varovasti.

Pursota massaa voidellulle madeleinepellille ja paista uunin keskitasolla 200-asteessa noin 5–7 minuuttia. Irrota madeleinet varovasti ja paista seuraava erä.

Sulata suklaata ja kasta madeleinen toinen puoli suklaassa. Lisää sokerihelmi ja laita toinen madeleine päälle. Sihtaa lopuksi päälle tomusokeria.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat