Syöpädiagnoosi sai yksinhuoltajaäiti Marian talouden koetukselle – rahat eivät olisi riittäneet edes tyttären lukiokirjoihin: "On se aika hävettävää lasten näkökulmasta"

10:23

Huomenta Suomessa keskusteltiin vähävaraisuuden vaikutuksista perheeseen ja lapsen  opintoihin. Miten rahanpuute kaventaa opintovaihtoehtoja? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Arvioiden mukaan joka kymmenes suomalaislapsi elää pientuloisessa kotitaloudessa. Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen kertoo, että vähävaraisuutta on erityisesti yksinhuoltajaperheissä sekä perheissä, joissa vanhempi on pitkäaikaissairas tai pitkäaikaistyötön.

Myös Maria Airolan perheen taloudellinen tilanne joutui koetukselle, kun hän sairastui. Maria sai rintasyöpädiagnoosin tammikuussa 2012.

– Olin silloin 15-vuotiaan Elviiran yksinhuoltaja. Taloudellinen tilanne oli niin, että jos pesukone tai vanha auto hajosi, se oli taloudellisesti pieni katastrofi, Maria kertoo.

Maria yritti ajoittain palata töihin, mutta se kävi lopulta mahdottomaksi, kun sytostaattihoitojen alussa hänen päässään havaittiin myös kasvain.

Juuri lukioon päässeen Elviiran opinnot huolestuttivat äitiä. Mistä he saisivat rahat oppikirjoihin?

Köyhyydestä puhetta myös kouluissa

Pelastakaa Lapset ry:n Hyytisen mukaan köyhyydestä olisi tarpeen puhua kouluissa, jotta se muuttaisi muotoaan lasten silmissä eikä siihen suhtauduttaisi outona asiana.

– On se aika hävettävää lasten näkökulmasta, Maria sanoo.

Hyytinen panostaisi keskusteluun koulussa, mutta kiinnittäisi huomiota erityisesti myös opettajien ja muiden aikuisten tekoihin.

– Luulen, että aika usein käy niin, etteivät aikuiset koulussa tule ajatelleeksi, miltä se lapsista näyttää ja tuntuu. Ihan sellaiset yksinkertaiset asiat, kuten ettei koulussa edellytettäisi oppilailta omien digitaalisten laitteiden käyttöä. Käytettäisiin vain niitä koulussa tarjolla olevia laitteita, jolloin lasten tilanteen erilaisuus ei tulisi näkyväksi, Hyytinen sanoo.

Elviira sai rahallista tukea Pelastakaa Lapset ry:ltä lukion oppikirjoihin. Katso yllä olevalta videolta, millainen merkitys tuella oli perheelle ja mitä Elviiralle kuuluu nyt!

Korjattu 5.12. klo 15.13 Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtajan etunimi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja