Syöpää ja sikiövaurioita – voiko kodin siivous olla näin vaarallista?

Useat markkinoilla olevat siivoustuotteet ja huoneenraikastimet sisältävät yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vaarallisiksi ja myrkyllisiksi luokiteltuja aineita.

University of Washingtonin tutkijatohtori Anne Steinemannin mukaan useista kotitalouksista löytyy siivoustuotteita ja ilmanraikastimia, jotka voivat sisältää terveydelle haitallisia aineita, kertoo CBSNews.

Steinemann analysoi 25 hajustettua tuotetta – hygieniatuotteita, ilmanraikastimia, pesuaineita ja siivoustuotteita – ja tulokset olivat yllättäviä.

– Kaikissa tuotteissa oli kemikaaleja, jotka ovat [Yhdysvaltojen] lainsäädännössä luokiteltu myrkyllisiksi tai vaarallisiksi. Tällaiset kemikaalit voivat vahingoittaa aivoja, keuhkoja, keskushermostoa sekä aiheuttaa syöpää, Steinemann kommentoi CBSNewsille.

Tuotteet sisälsivät esimerkiksi allergisoivia terpeenejä kuten limoneneä, formaldehydiä, bentseeniä, ftalaatteja – osa ftalaateista on vaarallisia sikiölle ja ne voivat heikentää sikiön hedelmällisyyttä.

Tutkijan mukaan myös vihreiksi, orgaanisiksi ja luonnollisiksi mainostetut tuotteet sisälsivät myrkyllisiä kemikaaleja. CBSNewsin mukaan tuoksutuotteissa ei aina vaadita tarkkoja tuotelistauksia – osittain siitä syystä, että tuoksujen koostumuksia pidetään liikesalaisuuksina.

Lähde: CBSNews.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja