Syntymäpäivä joka neljäs vuosi – karkauspäivänä syntyneet lapset erikoisasemassa

Joka neljäs vuosi helmikuuhun lisätään yksi ylimääräinen päivä, jotta kalenterimme vastaisi maan kiertoa auringon ympäri. Mutta miltä tuntuu lapsista, jotka ovat sattuneet syntymään juuri tänä ylimääräisenä päivänä?

Virallisesti karkauspäivänä syntyneet voivat viettää syntymäpäiväänsä haluamaan päivänä, joko 28.2 tai 1.3. Vaikka syntymäpäivän saa valita, lain mukaan kyseisenä päivänä syntynyt on täysi-ikäinen vasta täytettyään 18-vuotta, eli vasta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Karkauspäivänä syntyneet eivät siis pääse nauttimaan täysi-ikäisyyden eduista muita aiemmin.

Vuonna 1987 perustetun syntymärekisterin mukaan karkauspäivä on luonnollisesti kaikkien aikojen harvinaisin syntymäpäivä. Tilaston mukaan vuoteen 2011 mennessä kyseisenä päivänä Suomeen on syntynyt 1002 lasta.

Nelikymppinen voi juhlia 10-vuotispäiviään 

Karkauspäivän lapset ovat kuitenkin voineet kokea monia tilanteita, joita moni tavallisena päivänä syntynyt ei ymmärrä. Yksi heistä on yhdysvaltalainen Nellie Parke, joka kertoo Today-lehdelle rakastavansa erikoista syntymäpäiväänsä. Hän kertoo saavansa onnitteluja sekä helmikuun viimeisenä että maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Kun karkausvuosi koittaa, hän kertoo saavansa aina entistä enemmän onnitteluja. Vaikka nainen täyttää jo neljäkymmentä vuotta, hänen ystävänsä viettävät vasta hänen 10-vuotissynttäreitään.   

Parke kertoo viettävänsä syntymäpäiväänsä helmikuun 28. päivä, mutta lain mukaan hän täyttää vuosia vasta päivää myöhemmin. Tämä vaikutti nuoruudessa niin ajokortin saamiseen kuin alkoholin ostamiseen. Päivä on kuitenkin tuonut paljon iloa ja vitsailun aihetta hänen elämäänsä.

Ei vain yhtä syntymäpäivää

Toinen karkauspäivänä syntynyt nainen Patti Langer kertoo myös syntymäpäivän tuoneen paljon iloa hänen elämäänsä. Hän kertoo, että hänellä ei ole ollut ainoastaan yhtä syntymäpäivää, vaan hänen syntymäpäivänsä kestivät aina useita päiviä.

– Äitini on aina tuntenut syyllisyyttä syntymäpäivästäni, vaikka hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa, Langer kertoo.

Langer isännöi myös juhlia, joihin hän on kutsunut joukon muita karkauspäivänä syntyneitä lapsia.

Facebookista löytyy ryhmä karkauspäivänä syntyneille henkilöille. Ryhmä toimii tukena kaikille niille, jotka ovat joutuneet kokemaan syntymäpäivänsä takia epämieluisia tilanteita niin pankissa kuin muissakin virallisissa yhteyksissä. 

Lähteet: Today, Duodecim 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja