Syksy saa ampiaiset villeiksi

Villiintyneet ampiaiset ovat vallanneet talon ja hyökänneet sairaalaan. Alkusyksyn uutisotsikot saavat kysymään, ovatko pörriäiset menneet sekaisin. Hurjien hyökkäyksien taustalla voi olla monia syitä, mutta ainakin syksyn saapuminen saa ampiaisten käyttäytymisen muuttumaan.

Ilmojen viiletessä hyönteisten yhteiskunta tuhoutuu ja kuningatar valmistautuu talvehtimiseen. Työläisampiaiset ja kuhnurit sekoavat yllättävästä muutoksesta ennen kuolemaansa syys-lokakuussa.

-Kun koko pesä tuhoutuu, voi tapahtua niin, että ampiaiset eivät enää käyttäydy järjellisesti. Siihen, että ampiaiset kerääntyvät johonkin tilaan tai asuntoon, on moniakin syitä, selvittää Helsingin yliopiston eläinmuseon johtaja Olof Biström.

-Ensinnäkin ravinto houkuttelee ampiaisia, koska ne ovat ravinnoltaan aika monipuolisia, sekä petoja että kasvissyöjiä. Lisäksi ne ovat persoja makealle, joten esimerkiksi mehut tai vaikka omenat saattavat houkutella niitä.

Myös valo kiinnostaa pistäviä siivekkäitä. Hämärinä ja lämpiminä iltoina ne saattavat kertyä sankkoina parvina esimerkiksi ulkolyhdyn läheisyyteen.

Valtavia yhdyskuntia

Tänä kesänä yllätyshyökkäyksiä tehneet ampiaiset ovat lentäneet varsin suurina laumoina. Suotuisat olot ovat paisuttaneet yhdyskuntien kokoa.

-Tavallaan tällaiset massaesiintymät ovat normaaleja kuuman kesän jälkeen. Yksilömäärät lisääntyvät yleensä kesän mittaan. Aluksi on vain kuningatar, joka alkaa munia ja jos kesä on suotuisa, yhdessä pesässä voi olla tuhansiakin yksilöitä, Biström kertoo.

Ampiaisille allergisten ja herkkien kannattaa olla nyt erityisen varovaisia herhiläisten läheisyydessä. Epänormaalin käyttäytymisen vuoksi ne saattavat pistää tavallista herkemmin.

Hirsirakennusten raot houkuttavat ampiaisia.

Ärhäköistä pörriäisistä päästään eroon viimeistään ensimmäisten pakkasten saapuessa. Sitä ennen niiden mahdollisia hyökkäyksiä voi kuitenkin yrittää estää. Jos esimerkiksi talon ullakolla on ampiaisenpesä, sinne ei kannata mennä ennen pakkasten tuloa.

Ampiaiset suosivat usein vuosi toisensa jälkeen samoja paikkoja pesän rakentamiseen.

-Ampiaisia voi olla hankalaa pitää poissa, jos rakennuksessa on sopivia aukkoja. Kuningattaret alkavat aina keväällä etsiä sopivia pesänperustamispaikkoja. Luonnossa ne löytävät tällaisen paikan kannon alta tai ontosta puusta. Lisäksi hirsirakennukset ja vanhat liiterit ovat oivia suojaisia paikkoja, Biström kuvailee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja