Sydänsairaudet oireilevat eri tavoin: Kuusi yllättävää oiretta, joita ei tulisi koskaan sivuuttaa

Ruoansulatushäiriöt, kuorsaaminen ja ienongelmat vaivaavat monia, mutta olisitko arvannut, että kyseiset vaivat voivat kieliä jostain paljon vakavammasta? Kun sydän alkaa reistailla, tuntuvat oireet kuitenkin koko kehossa.

Sydänsairaudet tappavat enemmän kuin mikään muu sairaus koko maailmassa. Siksipä ei varmasti ole haitaksi, jos itsessään huomaa uusia oireita, joista ei ole kärsinyt aiemmin.

Amerikkalainen sydäntautilääkäri John Erwin lateli Daily Mailin haastattelussa kuusi yllättävää, mutta hyvin tavallista oiretta, jotka voivat olla merkki orastavista sydänsairauksista. Näiden oireiden kanssa ei kannata vatvoa liian pitkään – kummallisten merkkien tutkituttaminen vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin.

1. Seksuaalisten halujen vähentyminen

Monet luulevat seksuaalisten halujen vähentymisen johtuvan aivojen toiminnasta, mutta todellisuudessa erityisesti miesten kohdalla tämä on hyvin yleinen merkki valtimotaudista.

Verisuonten seinämiin kertyvä plakki aiheuttaa nimittäin sen, että miehellä voi olla vaikeaa saada erektiota. Naisille seksuaalisten halujen väheneminen on usein merkki vaihdevuosista, eikä sillä ole suoraan tekemistä sydänsairauksien kanssa.

2. Kuorsaaminen tai uniapnea

Uniapnealla tarkoitetaan unen aikana tapahtuvia ajanjaksoja, jolloin ihminen ei hengitä. Uniapnealla on todettu olevan yhteyksiä moneen fysiologiseen muutokseen, jotka lisäävät riskiä saada sydänkohtaus tai aivohalvaus.

Kuorsaaminen voi olla myös merkki eteisvärinästä. Tarkkaile siis esimerkiksi puolisoasi: jos huomaat hänen pidättävän hengitystä nukkuessaan tai kuorsaavan, olisi hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Varsinkin, jos oireet ovat uusia.

3. Ienongelmat

Arvaisitko, että ienongelmat voivat kieliä myös vakavista sairauksista?

Tulehtuneet ikenet ovat usein merkki tulehduksesta, joka voi herkästi johtaa muihin kehon tulehduksiin. Kohonneet tulehdusarvot puolestaan kasvattavat riskiä sairastua sydänsairauksiin.

4. Olkapää- tai niskasärky

Sydänkohtauksen oireilua kuvaillaan usein tunteeksi, jossa elefantti istuu rintalastan päällä. Toiset taas tuntevat ikävää pistelevää tunnetta käsivarsissaan. Kaikki eivät kuitenkaan oireile samalla tavalla.

Toiset nimittäin kuvailevat tuntemusta säryn, kivun tai paineen tunteena niskassa, leuassa tai olkapäissä. Päällimmäisenä tunnetta kuvaillaan epämukavaksi.

5. Turvonneet jalat

Jalkaterät tai jalat voivat turvota monesta eri syystä – esimerkiksi kuumuudesta. Jatkuva turvotus on kuitenkin hyvä tutkituttaa lääkärillä.

Turvotus voi kuitenkin kertoa myös sydämen toiminnan häiriöistä. Näissä tapauksissa ihminen oireilee usein myös hengästymällä herkästi liikkuessa tai yrittäessä nukkua.

6. Ruoansulatushäiriöt tai närästys

Moiset oireet ovat harvoin vaarallisia, mutta voivat olla myös merkki esimerkiksi sydänkohtauksesta. Jopa pitkään jatkuva hikka voi olla oire sydänongelmista.

Huolestua kannattaa silloin, kun yllä mainittuihin oireisiin liittyy myös pahoinvointia, hikoilua, hengästymistä tai huimausta.

– Ei ole ollenkaan epätavanomaista, että päivystykseen hakeutuu henkilö joka on ensin lääkinnyt vaivojaan närästyslääkkeellä, joka ei ole kuitenkaan tehonnut, sydäntautilääkäri Erwin kertoo Daily Mailille.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja