Sydäninfarktit ovat tappavampia diabeetikoille

Monet diabetesta sairastavat sairastuvat myös sydäninfarktiin. Infarktit ovat heille myös vaarallisempia kuin muulle väestölle. 

Tuoreen brittitutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä. Ne perustuvat 700 000 sydäninfarktipotilaan rekisteritietoihin vuosilta 2003–2013. Diabetesta sairasti 120 000 potilasta, ja yhteensä 190 000 potilasta menehtyi.

Diabetesta sairastavista 36 prosenttia kuoli seurantavuosien aikana. Se oli selvästi enemmän kuin muilla potilailla, joista vain 25 prosenttia menehtyi.

Tarkemmissa analyyseissä diabeetikoiden riski menehtyä sydäninfarktiin oli noin 70 prosenttia suurempi kuin muiden sydäninfarktin saaneiden. Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden saamista hoidoista sekä muista sairauksista ja riskitekijöistä.

Tulokset vahvistavat näyttöä diabetekseen liittyvistä sydänriskeistä.

Suomalaista jopa 500 000 sairastaa tyypin 2 tai tyypin 1 diabetesta. Erilaiset sydän- ja verisuonioireet ovat diabeetikkojen yleisin kuolinsyy.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja