Swedbankin konsernijohtaja ymmällään rahanpesusyytöksistä: "Päivä on ollut melko dramaattinen"

Danske Bankissa rahanpesuskandaali 2:04
Danske Bankin rahanpesuskandaalista uutisoitiin viime vuonna.

Ruotsalainen Swedbank joutui keskiviikkona julkisuuspyöritykseen, kun maan yleisradiokanava SVT uutisoi, että pankin kautta olisi kulkenut vähintään 3,8 miljardin euron edestä epäilyttäviä rahasiirtoja Baltiassa. Konsernijohtaja Birgitte Bonnesen ei suoraan kiellä syytöksiä.

Bonnesenin mukaan rahanpesuepäilyjä on vielä tässä vaiheessa vaikea kommentoida, koska pankki ei ole saanut nähtäväkseen kaikkea tapaukseen liittyvää materiaalia.

– Päivä on ollut melko dramaattinen. Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiseen rikolliseen toimintaan, Bonnesen toisteli konferenssipuhelussa.

– Aina kun tunnistamme epäilyttäviä transaktioita tai minkäänlaista epäilyttävää toimintaa, toimimme ja raportoimme niistä viranomaisille.

SVT:n aineistossa puhutaan 50 asiakkaasta ja 40 miljardista Ruotsin kruunusta. Bonnesenin mukaan Swedbank ei tiedä, mistä asiakkaista on kyse tai mihin rahoihin tiedot viittaavat.

– Rehellisesti sanoen, en tunnista tätä summaa.

Bonnesen ei lähtenyt kumoamaan SVT:n väitteitä.

– En väitä ollenkaan, että ne ovat valetta. Sanon, että meidän on vaikea kommentoida tietoja, koska emme ole nähneet koko materiaalia.

SVT:n tiedot koskevat vuosia 2007–2015. Samasta ajanjaksosta puhutaan myös Danske-kohussa. 

– Onko riski, että maksuja olisi voinut livahtaa läpi vuonna 2007? Kyllä, sellainen riski on.

Yhtiön pörssikurssi tippui päivän aikana lähes 14 prosenttia.

Bonnesen syytösten keskiössä

Bonnesenia syytettiin ruotsalaismediassa keskiviikkona asiakkaiden ja osakkeenomistajien harhaanjohtamisesta, koska hän kommentoi viime lokakuussa Danske-tapausta ja sanoi, ettei Danske Bankin epäilyttävistä asiakkaista yksikään ollut Swedbankin asiakas.

– Kun Danske-tapaus tuli julkisuuteen, niin pieni määrä asiakkaita, kuusi tai seitsemän, mainittiin. Sain kysymyksiä medialta, ja vastasin, ettei yksikään näistä ole asiakkaana Swedbankissa. Se pitää yhä.

SVT raportoi lukuisista rahasiirroista Swedbankin ja Danske Bankin asiakkaiden välillä vuosina 2007–2015.

Bonnesen torppaa huhut Browderin oikeustoimista

Keskiviikkona julkisuudessa kiersi myös huhu, jonka mukaan Magnitski-tutkintaa vetävä liikemies Bill Browder olisi aikeissa haastaa Swedbankin oikeuteen.

Bonnesen sanoo keskustelleensa Browderin kanssa keskiviikkona ja kumosi huhut oikeusjutusta.

– Menin Lontooseen ja tapasin Bill Browderin. Pyysin häntä jakamaan näkemyksiään, koska uskon, että meidän on tärkeää kääntyä kaikkien puoleen, jotka työskentelevät rahanpesun kanssa ja jotka on huomannut asioita – varmistaaksemme, että olemme havainneet samat asiat.

Bill Browder esitti myös, että Swedbankiin tehtäisiin uusi ulkoinen tutkinta rahanpesuepäilyjen takia. Bonnesen ei ehdotukselle lämminnyt.

Lue myös:

    Uusimmat