Mainos

Sveitsi on Euroopan palkkakunkku – korkeakoulutetun keskipalkka yli 9000 euroa

Sveitsiläinen tienaa kuukaudessa keskimäärin 6247 euroa, mutta korkeasti koulutettujen keskipalkat nousevat vielä huimempiin lukemiin. Pahimmassa palkkakuopassa EU-maista ovat Romania ja Bulgaria, jossa keskipalkka on ainoastaan hieman yli 300 euroa kuukaudessa.

Sveitsi pääsee tuoreessa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuksessa kärkipaikalle monesta syystä. Sen lisäksi, että maa on palkkakuningas, tuloerot siellä ovat suurimmat sekä naisten ja miesten välinen palkkatasa-arvo toiseksi huonointa. Tutkimuksessa vertailtiin vuoden 2011 palkkoja.

Euro palkat grafiikka

Sveitsissä vähiten tienaava kymmenen prosenttia tienaa alle 2123 euroa ja eniten tienaava kymmenys yli 10952 euroa. Eniten tienaavat ansaitsevat siis yli viisinkertaisesti sen, minkä vähiten tienaavat.

Matalasti koulutetu tienaavat Sveitsissä keskimäärin 3425 euroa. Korkeasti koulutettujen keskipalkka on hulppea, 9090 euroa.

Näiden lisäksi myös miesten ja naisten välinen ero palkoissa on huima. Naiset tienaavat Sveitsissä 27 prosenttia vähemmän kuin miehet. Ero on Euroopan toiseksi suurin. Ainoastaan Virossa miesten ja naisten välinen palkkaero on suurempi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan Romania pitää palkkatilastoissa Euroopan häntäpäätä. Kuukausiansiot maassa ovat keskimäärin vain 323 euroa. Korkeakoulutettujen keskipalkka Kaakkois-Euroopassa sijaitsevassa Romaniassa on 435 euroa. Matalasti koulutettujen keskipalkka on ainoastaan 233 euroa.

Suomalaisten keskipalkka on tutkimuksen mukaan 3132, mikä oikeuttaa 6. sijaan korkeimpien palkkojen listalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.