Suuseksitavat, jotka altistavat yleistyville syöville – jopa yli nelinkertainen riski

Näin papa-koe otetaan 1:21
HPV:n aiheuttamaa kohdunkaulansyöpää seulotaan papakokeella – katso videolta, miten näyte otetaan!

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa, että suuseksin harrastaminen lukuisten eri partnereiden kanssa voi altistaa HPV-positiivisille suunielun syöville.

Suunielun syövät ovat yleistyneet länsimaissa viime vuosikymmeninä, minkä on arveltu johtuvan suuseksin yleistymisestä. Käsitys saa vahvistusta Johns Hopkinsin yliopiston uudesta tutkimuksesta.

Tutkijat havaitsivat, että suuseksin harrastaminen yli kymmenen partnerin kanssa oli yhteydessä 4,3 kertaa suurempaan todennäköisyyteen sairastua HPV-positiivisiin suunielun syöpiin. Lisäksi suuseksin harrastaminen nuorella iällä sekä useiden henkilöiden kanssa lyhyellä aikavälillä oli yhteydessä kohonneeseen sairastumisriskiin.

Suunielun syöpien todennäköisyyttä kasvatti myös se, että ihmisellä oli ollut nuorena itseään vanhempia seksikumppaneita tai seksikumppaneita, joilla oli avioliiton ulkopuolinen suhde. 

Tutkimukseen osallistui 163 HPV-positiivista nielusyöpää sairastavaa potilasta sekä 345 tervettä kontrollihenkilöä. Osallistujat kertoivat tutkijoille seksikäyttäytymisestään haastattelututkimuksessa.

Tulokset ilmestyivät vertaisarvioidussa CANCER-verkkojulkaisussa. Kyseessä ei ole ensimmäinen tutkimus, jossa seksikumppanien määrä yhdistetään syöpäriskiin. Viime vuonna ilmestyneessä brittitutkimuksessa todettiin, että yli kymmenen seksikumppania on yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin.

Rokote ehkäisee syöpää aiheuttavia HPV-infektioita

Ihmisten papilloomavirus HPV on yleinen virus, jonka alatyypeistä osa aiheuttaa infektioita. Osa HPV-infektioista etenee kohdunkaulan, ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen, peräaukon sekä myös pään ja kaulan syöviksi.

Syöpää aiheuttavat papilloomavirukset tarttuvat sukuelinten ihon ja limakalvon kautta suojaamattomassa seksissä – myös suuseksissä. Syöpää aiheuttavat HPV-infektiot sukuelimissä ovat oireettomia.

Paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Kansallisessa rokoteohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat