Peppuseksissä piilee vaarallinen terveysriski – ikävää diagnoosia voi ehkäistä omilla toimillaan

3:08

Anaaliseksin yllättävä terveysriski on HPV-virus, joka voi tehdä alttiimmaksi peräaukon syövälle. 

Yllä olevalla videolla seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo, mitä voi tehdä, jos seksi ei suju.

Papillooma- eli HPV-viruksen tiedetään aiheuttavan kohdunkaulan syöpää. Kyseinen virus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia myös b-rapussa, sillä se voi tehdä toiset alttiimmiksi peräaukon syövälle.

– HPV-virus voi siirtyä peräaukkoon anaaliseksin aikana ja aiheuttaa syöpää siellä, gynekologi Christine Sterling kertoo Popsugar-lehdelle.

Sterlingin mukaan riskiä suurentaa se, että peräaukon syöville ei ole rutiinitarkastuksia samaan tapaan kuin kohdunkaulansyöville.

Yhdysvaltalaisen American Cancer Society -järjestön mukaan naisilla, joilla on ollut kohdunkaulasyöpä tai sen esiasteita on suurempi riski sairastua peräaukon syöpään. 

Virus ei ole sama asia kuin syöpädiagnoosi

HPV-viruksen aiheuttamat kasvaimet eli kondyloomat saattavat kehittyä pahanlaatuisiksi ja aiheuttaa peräaukon syöpää.

HPV-virus ei kuitenkaan automaattisesti merkitse syöpädiagnoosia, sillä viruksia on yli 150 erilaista. Niistä HPV 16 -virus aiheuttaa todennäköisimmin peräaukon syöpää.

Virus voi myös levitä ihokontaktissa infektoituneen alueen kanssa. Yhdyntää ei siis välttämättä tarvita, vaan limakalvo- tai ihokontakti riittää. HPV-virus voi levitä myös sukuelimistä peräaukkoon.

Kumi väliin ja liukuvoide käyttöön

HPV-viruksen leviämistä voi ehkäistä rokotteella sekä käymällä säännöllisesti testeissä kohdunkaulansyövän riskin vuoksi.

Kuten seksissä yleensäkin, myös anaaliseksissä on tärkeää muistaa suojaus. Amerikkalainen CDC-keskus suosittelee käyttämään lateksista kumia.

Jos peppuseksiä aikoo harrastaa, tulee käyttää runsaasti liukuvoidetta, sillä peräaukko ei kostu itsestään. On myös syytä pestä paikat kunnolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja