Peppuseksissä piilee vaarallinen terveysriski – ikävää diagnoosia voi ehkäistä omilla toimillaan

3:08

Anaaliseksin yllättävä terveysriski on HPV-virus, joka voi tehdä alttiimmaksi peräaukon syövälle. 

Yllä olevalla videolla seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo, mitä voi tehdä, jos seksi ei suju.

Papillooma- eli HPV-viruksen tiedetään aiheuttavan kohdunkaulan syöpää. Kyseinen virus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia myös b-rapussa, sillä se voi tehdä toiset alttiimmiksi peräaukon syövälle.

– HPV-virus voi siirtyä peräaukkoon anaaliseksin aikana ja aiheuttaa syöpää siellä, gynekologi Christine Sterling kertoo Popsugar-lehdelle.

Sterlingin mukaan riskiä suurentaa se, että peräaukon syöville ei ole rutiinitarkastuksia samaan tapaan kuin kohdunkaulansyöville.

Yhdysvaltalaisen American Cancer Society -järjestön mukaan naisilla, joilla on ollut kohdunkaulasyöpä tai sen esiasteita on suurempi riski sairastua peräaukon syöpään. 

Virus ei ole sama asia kuin syöpädiagnoosi

HPV-viruksen aiheuttamat kasvaimet eli kondyloomat saattavat kehittyä pahanlaatuisiksi ja aiheuttaa peräaukon syöpää.

HPV-virus ei kuitenkaan automaattisesti merkitse syöpädiagnoosia, sillä viruksia on yli 150 erilaista. Niistä HPV 16 -virus aiheuttaa todennäköisimmin peräaukon syöpää.

Virus voi myös levitä ihokontaktissa infektoituneen alueen kanssa. Yhdyntää ei siis välttämättä tarvita, vaan limakalvo- tai ihokontakti riittää. HPV-virus voi levitä myös sukuelimistä peräaukkoon.

Kumi väliin ja liukuvoide käyttöön

HPV-viruksen leviämistä voi ehkäistä rokotteella sekä käymällä säännöllisesti testeissä kohdunkaulansyövän riskin vuoksi.

Kuten seksissä yleensäkin, myös anaaliseksissä on tärkeää muistaa suojaus. Amerikkalainen CDC-keskus suosittelee käyttämään lateksista kumia.

Jos peppuseksiä aikoo harrastaa, tulee käyttää runsaasti liukuvoidetta, sillä peräaukko ei kostu itsestään. On myös syytä pestä paikat kunnolla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja