Suurta salaisuutta piilotellut NHL-agentti valvoi öitä ja pelkäsi pahinta – tuli sitten kaapista ja sai kaikkien tuntemilta supertähdiltä upean vastaanoton: "Eihän sen suurempaa juttua olekaan"

NHL-agenttina toimiva Bayne Pettinger on saanut jääkiekkopiireissä runsaasti kiitosta rohkeudestaan. Pettinger paljastaa The Athletic -sivuston tuoreessa jutussa olevansa homo.

Pettinger, 33, kertoi asiasta vanhemmilleen ja kolmelle vanhemmalle sisarukselleen jo kymmenen vuotta sitten. Tämän jälkeen hän pyöritteli vuosikaudet mielessään sitä, milloin uskaltaisi tehdä saman paljastuksen myös muille.

Vuodet vierivät, ja Pettinger vietti useita unettomia öitä. Mikä voisi olla pahin mahdollinen reaktio, mikäli hän kertoisi homoudestaan vaikkapa hyville ystävilleen, NHL-kaukaloista tutuille Tyson BarrielleMorgan Riellylle, Sidney Crosbylle tai Connor McDavidille? Mitä jos he eivät ymmärtäisi?

Pettinger tutustui edellä mainittuun nelikkoon, ja kymmeniin muihin kanadalaiskiekkoilijoihin, työskenneltyään valtaosan 2010-luvusta Kanadan jääkiekkoliitossa jääkiekkotoimintojen ja miesten maajoukkueen johtajana. Hän on ollut mukana myös nuorisomaajoukkueiden taustaryhmässä.

Viimeiset noin puolitoista vuotta Pettinger on työskennellyt yhden NHL:n johtavista agenttitoimistoista, Torontosta käsin toimivan CAA Hockeyn riveissä. Suunnilleen samoihin aikoihin työpaikan vaihdon kanssa, helmikuussa 2019, Pettinger alkoi kertoa homoudestaan ystävilleen; yksi kerrallaan, vähä vähältä.

– En voi enää kuvitellakaan, etten olisi kertonut. Olisin ollut vain kuori itsestäni, ja aloin nähdä sen, Pettinger sanoo The Athleticin jutussa.

Unettomina öinä mielessä pyörineet pelot osoittautuivat nopeasti täysin turhiksi. Pettinger sai uutisensa vastineeksi aimo annoksen tukea ja rakkautta.

– Tämä ei muuta mitään. Olen vain iloinen, että sinä olet iloinen, McDavid viestitti saatuaan tietää asiasta.

– Olemme iloisia puolestasi, ja olen varma, että tuntuu hyvältä, kun saa asian pois mielestä ja voi olla oma itsensä, Crosby vastasi.

– Mitä? Avataan sen kunniaksi uusi viinipullo! Barrie ja hänen Emma-morsiamensa tokaisivat, kun Pettinger oli päättänyt kertoa asiasta kesken erään illanvieton.

Kaikki viestit olivat samansuuntaisia. Kaikki olivat iloisia, jopa ylpeitä.

– Meille perheenjäsenille tässä ei ollut mitään uutta, mutta eihän sen suurempaa juttua olekaan kuin se, että Connor McDavid tai Sidney Crosby ovat tukenasi, Pettingerin isoveli, itsekin NHL:ssä pelannut Matt Pettinger sanoo.

Kiekkojohtajan poika innosti päätökseen

Pettinger halusi kertoa homoudestaan kahdesta syystä. 

Hän koki sen ensinnäkin valtavana helpotuksena.

– Uskon, että tämä tekee minusta paremman ihmisen ja paremman agentin. Tuntuu kuin hartioiltani olisi nostettu pois 200-kiloiset painot. Olen kyllästynyt siihen, että kun kävelen huoneeseen, joudun miettimään, kuka tietää ja kuka ei.

Lisäksi Pettinger halusi kunnioittaa edesmenneen Brendan Burken muistoa. Burke on useista NHL-seuroista tutun jääkiekkojohtajan Brian Burken poika, joka tuli kaapista marraskuussa 2009, vain muutama kuukausi ennen traagista kuolemaansa auto-onnettomuudessa. Asia herätti Pohjois-Amerikassa huomiota, sillä Brendan Burke pelasi tuolloin Miamin yliopiston jääkiekkojoukkueessa.

– Muistan Brendan Burken tapauksen. Hänen isänsä oli silloin Toronto Maple Leafsin GM, ja minulle se oli valtava juttu. Hän oli tienraivaaja, joka viestitti teollaan, että on täysin ok olla homo ja työskennellä ammattilaisurheilussa, Pettinger sanoo ja toivoo innostavansa teollaan muita samalla tavalla kuin Brendan Burke innosti häntä.

– Jos on intohimoinen peliä kohtaan, sillä ei ole mitään merkitystä, mikä on seksuaaliselta suuntautumiseltaan.

Pettinger sanoo keskustelleensa asiasta myös Brian Burken kanssa, joka perusti ammattilaisurheilun homofobiaa vastaan taistelevan Voit pelata­­-liikkeen kaksi vuotta poikansa kuoleman jälkeen.

– Se oli mahtavaa. Istuimme hänen takapihallaan kahden ja puolen tunnin ajan. Hän sanoi vain, että jääkiekkoileva maailma on valmis tähän, Pettinger kertoo.

Colorado Avalanchessa ja Toronto Maple Leafsissa pelanneen, tulevaksi kaudeksi Edmonton Oilersiin siirtyneen Barrien viesti on täsmälleen sama.

– Jos hän voi olla osallisena jääkiekossa ja hänen parhaat ystävänsä, jotka ovat NHL:n supertähtiä, voivat hyväksyä tämän, silloin kaikki voivat hyväksyä tämän.

Vuosina 2000–2010 NHL:ssä pelannut Matt Pettinger sanoo olevansa varma, että pukukopeissa oli jo hänen uransa aikana pelaajia, jotka olivat homoja, mutta nämä eivät uskaltaneet vielä tuolloin tulla asian kanssa julkisuuteen. Matt Pettinger toivoo veljensä teon rohkaisevan ihmisiä myös jääkiekkopiirien ulkopuolella.

– Tämä ulottuu laajemmalle kuin vain jääkiekkoon. Kyseessä voi olla kuka tahansa urheilija, jolla on vaikeaa. Jos Baynen tarina tavoittaa yhdenkin nuoren, jolla on vaikeaa, olemme jo voittaneet.

Lue myös:

    Uusimmat