Poliisi: Kuusamon suurpetokeskuksen rikostutkinta on poikkeuksellinen ja laaja – näin se etenee

8:23
Näin Kuusamon Suurpetokeskuksen rikostutkinta etenee. Katso videolta poliisin haastattelu ja kooste eläintarhan toiminnan paljastuneista epäkohdista.

Kuusamon suurpetokeskuksen toiminnassa epäillään törkeää eläinsuojelurikosta ja luonnonsuojelurikosta, Oulun poliisilaitokselta kerrotaan.

Aluehallintovirasto ilmoitti tänään peruuttavansa Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan. Syynä ovat muun muassa eläinten hyvinvointiin liittyvät syyt.

Törkeässä eläinsuojelurikoksessa kyse on siitä, miten eläimiä on hoidettu, miten niiden hyvinvoinnista ja terveydestä on huolehdittu sekä millaisissa tarhaolosuhteissa ne elivät.

Luonnonsuojelurikoksen osalta tutkinnassa taas selvitetään esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten siirtämistä.

MTV julkaisi keväällä laajan selvityksen Suurpetokeskuksen eläintenpidon ongelmista. Siinä paljastui, että alueahallintovirasto on toistuvasti vaatinut Suurpetokeskusta korjaamaan puutteita eläintenpidossa. 

Eläintarhan tapahtumia on seurattu tarkasti selvityksen jälkeen, ja sen jälkeen on paljastunut muun muassa pienen Aina-karhun pito kuumassa, pienessä häkissä ja terveysongelmista kärsineen Vyöti-karhun lopettaminen. Viimeksi keskus oli otsikoissa, kun sieltä karkasi kaksi karhua, joista toisen viranomainen lopetti.

Poliisitutkinta suurpetokeskuksen toiminnasta alkoi, kun Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki poliisille tutkintapyynnön karhujen tarhaolosuhteisiin liittyen. Tutkintapyyntö tehtiin sen jälkeen, kun rikkoutuneesta aitauksesta paennut Tara-karhu vahingoitti suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalaista. Avin aiemmat tarkastukset keskuksessa eivät olleet johtaneet tutkintapyyntöön.

Nyt poliisi selvittää koko eläintarhan toimintaa lukuisten vuosien ajalta. Poliisin mukaan tutkintakokonaisuus on laaja, vaikka osallisia ei olekaan asiassa paljon.

– Kyllä tätä Kuusamon suurpetokeskukseen liittyvää tutkintaa voidaan luonnehtia poikkeukselliseksi, koska se koskettaa koko eläintarhan toimintaa, sanoo Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Janne Koskela.

Poliisin on tarkoitus selvittää pitkältä ajanjaksolta tarkasti kaikki seikat, jotka voivat vaikuttaa keskuksen toiminnan arviointiin. Eläintarhan Koskela kuvailee olleen selvitystöissä yhteistyöhaluinen.

Tutkinta tulee kestämään kuukausia

Esitutkinnan valmistumisen Koskela arvioi kestävän vielä kuukausia, sillä poliisin on esimerkiksi pyydettävä sitä varten lausuntoja aluehallintovirastolta ja ruokavirastolta sekä mahdollisesti muilta asiantuntijoilta.

Aluehallintoviraston päätös Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhalupaan liittyen on poliisin näkökulmasta merkittävä rajapyykki, koska se antaa epäiltyjen rikosten tekoajalle päätepisteen.

Poliisi lupaa, että esitutkinta viedään loppuunsa ilman aiheetonta viivästystä sen pitkästä kestosta huolimatta. Tutkinnan luonnehditaan olevan korkealla poliisin tärkeysjärjestyksessä.

1:18
Tämä Kuusamon suurpetokeskuksen tutkinnasta tiedettiin kesällä.

Juttuun korjattu poliisin titteli. Haastateltu poliisi on rikosylikomisario eikä rikosylikonstaapeli, kuten jutussa aiemmin väitettiin. 

Muokattu 28.9. kello 9.47: korjattu, että törkeän eläinsuojelurikoksen osalta kyse on eläinten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja