Suurista rinnoista on vaikeampi löytää kasvaimia

Noin yksi kymmenestä suomalaisnaisesta sairastuu rintasyöpään jossakin elämänsä vaiheessa. Syytä syövän syntyyn ei tunneta, mutta esimerkiksi tupakointi lisää riskiä sairastua.

– Jos tietäisimme, mikä rintasyövän aiheuttaa, sitä vastaan olisi kehitetty rokote, sanoo gynekologi Teija Alanko Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Yksi teoria on, että rintoja ei enää käytetä siihen, mihin ne on tarkoitettu, eli imettämiseen. Alangon mukan kehitysmaissa ei juurikaan esiinny rintasyöpää, mikä saattaa johtua siitä, että naiset ovat koko ajan raskaana ja imettävät jatkuvasti.

– Mutta tämäkin on vain yksi teoria muiden joukossa, hän toteaa.

Hormonikorvaushoito ei aiheuta rintasyöpää

Tutkimuksissa on todettu, että pitkäaikainen, yli viisi vuotta kestävä hormonikorvaushoito lisää hieman rintasyöpäriskiä. Alangon mukaan riski on kuitenkin niin pieni, että sitä varten ei kannata luopua hormonikorvaushoidosta, jos sitä muuten tarvitsee.

– Hormonikorvaushoito ei aiheuta syöpää. Ne naiset, jotka sairastuvat, sairastuisivat ilman hormonejakin, Alanko sanoo.

Opettele tutkimaan rintasi!

Säännöllisten lääkärintarkastusten ja mammografiakäyntien lisäksi omat rinnat pitäisi tutkia kerran kuussa, kuukautisten jälkeen. Rinnat ovat luonnostaan hieman muhkuraisia, joten jotkut kokevat, että mahdollisten muutosten löytäminen on hankalaa.

– Rinnat ovat kuin rypäleterttu. Olennaista on vertailla rintoja keskenään. Jos molemmissa rinnoissa tuntuu samanlainen patti samassa kohdassa, asia on kunnossa. Mutta jos toisesta rinnasta löytyy jotakin, mitä toisessa ei ole, on syytä mennä lääkäriin.

Suurista rinnoista on Alangon mukaan hankalampi löytää muutoksia, koska niissä on enemmän rasvaa, jonka lomaan ne voivat piiloutua. Mutta mahdotonta se ei ole. Tärkeintä on tutkia rinnat säännöllisesti, jotta muutokset huomaisi heti.

– Opettele tuntemaan rintasi! Alanko komentaa.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat