Suurin osa kotipaloista alkaa keittiössä – muista nämä suojalaitteet!

Suurin osa suomalaisista kotipaloista alkaa keittiöstä, kun esimerkiksi liesi jää päälle silkan huolimattomuuden vuoksi. Usein onnettomuus olisi estettävissä turva-ajastimella tai liesivahdilla.

Vuonna 2012 Suomessa tilastoitiin noin 3300 asuinrakennusten paloa. Sähkö on tavalla tai toisella osallisena kolmessa neljästä kodin tulipalosta. Moni sähköpalo olisi vältettävissä asianmukaisella valvonnalla ja turvalaitteilla.

Pelastuslaitoksille tulee vuosittain noin 2500 hälytystä, joissa on kysymys sähkön aiheuttamasta rakennuspalosta tai –palovaarasta. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tutkimusraportin mukaan sähkön aiheuttamista hälytystehtävistä 41 prosenttia aiheutuu lieden huolimattomasta käytöstä. Liesien jälkeen yleisimpiä ovat erilaisten valaisimien aiheuttamat syttymiset, niiden osuus kaikista kotipaloista on 9 prosenttia.

Tulipaloissa kuoli viime vuonna 80 ihmistä. Tilastojen valossa merkittävin ryhmä ovat yli 65-vuotiaat, kun tapausten määrää vertaa heidän osuuteensa väestöstä. Ikäihmisten osuus on noin kolmannes palokuolemista ja noin 18 prosenttia väestöstä.

– Hyvin usein näissä tapauksissa kyseessä on inhimillinen erehdys. Tyypillisesti palo alkaa esimerkiksi päälle jääneestä liedestä. Monesti tulipalo olisi estettävissä turva-ajastimella tai liesivahdilla, muistuttaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Ikääntyneiden osuus palokuolemista on suuri, koska yhteiskunnan ikärakenne on muuttunut ja ihmiset asuvat yhä pidempään kotona. Ikäihmisten paloturvallisuudesta tuleekin huolehtia nykyistä paremmin. Erilaiset turvavarusteet, kuten edellä mainitut liesivahdit ja ajastimet, lisäävät paloturvallisuutta ja ovat näin keskeisessä osassa palokuolemien ehkäisyssä.

Myös palovaroitin on tärkeä turvavaruste. Perinteisten palovaroittimien lisäksi markkinoilla on myös ns. älypalovaroittimia, jotka paitsi hälyttävät myös katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua. Viranomaismääräysten mukaan uudisasuntoihin on asennettava verkkovirtatoiminen palovaroitin, joka hälyttää tulipalosta savua havaittuaan.

Jos sähkölaite ei toimi kunnolla tai se on selkeästi viallinen, kannattaa laite sammuttaa ja ottaa välittömästi pois pistorasiasta. Mahdolliset korjaustyöt tulee aina teetättää ammattilaisella.

Koti turvaan suojalaitteiden avulla

  • Mihin tahansa pistokkeen kautta virtansa saavaan kodinkoneeseen on mahdollista asettaa ajastin, joka katkaisee virran tietyn ajan jälkeen. Esimerkiksi kiharrin tai kahvinkeitin saattavat epähuomiossa jäädä päälle ja aiheuttaa suuria vahinkoja. Turva-ajastin maksaa noin 15 euroa, mikä tekee siitä halvan henkivakuutuksen.
  • Palovaroitinta ei kannata sijoittaa keittiöön, sillä esimerkiksi ruoanlaitto voi aiheuttaa helposti vihrehälytyksen. Sen sijaan lämpöilmaisin on hyvä turvalaite keittiöön, sillä se hälyttää kun huoneen lämpötila nousee liikaa.
  • Myös sammutuspeite on hyvä olla käden lähettyvillä rasvapalojen varalta
  • Palovaroitin tulisi laittaa jokaista kerroksen 60 neliömetriä kohden
  • Liesivahti katkaisee sähköt päälle unohtuneesta liedestä. Se seuraa lieden käyttöaikaa ja tehoa, katkaisten virran omatoimisesti sähköliedestä. Niitä on saatavilla kaikkiin markkinoilla oleviin malleihin.

Lähteet: Deski, Palovaroitin.fi, Sähköopas.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja