Suuri osa syövistä ehkäistävissä – Lue miten!

Säännöllinen liikunta vähentää naisten rintasyövän vaaraa sekä laskee jo todetun rintasyövän uusiutumisen riskiä. Elintavoilla voitaisiin ehkäistä jopa 40 prosenttia syöpätapauksista.

Lokakuussa julkaistussa laajassa yli 70 000 naista käsittävässä tutkimusaineistossa voitiin todeta, että vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuvilla rintasyöpäriski oli 25 % alhaisempi verrattuna vähiten liikkuviin. Lähes 50 % naisista raportoi, että kävely oli heidän ainoa liikuntamuotonsa.  Vähintään seitsemän tuntia viikossa kävelevillä naisilla rintasyövän riski oli 14 % pienempi verrattuna korkeintaan kolme tuntia käveleviin.


Jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä


Syöpää voidaan torjua tehokkaasti omilla elintapavalinnoilla. Tutkimusten mukaan 30–40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä terveellisten elintapojen avulla. Riittävä liikunta, viisas syöminen ja painonhallinta muodostavat tärkeän kokonaisuuden, joiden merkityksestä on viime aikoina saatu tärkeää uutta tutkittua tietoa.

Elintapojen merkitys syövän ehkäisyssä on tärkeää koko elinkaaren ajan, koska syövän synty on usein vuosikymmeniä kestävä prosessi.


Ylös istumasta!


Istuminen altistaa terveyshaitoille ja vaikeuttaa myös painonhallintaa. Tärkeämpää on harrastaa liikuntaa usein kuin liikkua rankasti, eli käytetyt minuutit ja otetut askeleet ovat tärkeämpiä kuin korkea syke.

Liiku joka päivä vähintään puoli tuntia, mieluummin tunti, vaikka pätkissäkin. Etsi itsellesi sopiva liikuntalaji, josta nautit. Esimerkiksi puutarhanhoito, kävely tai marjastus on terveysliikuntaa, joka sopii kaikille.Raskaampi kuntoliikunta keskittyy enemmän kunnon kohottamiseen. Terveyden kannalta tarvitaan molempia.

Ruokavalion osalta on tärkeää syödä runsaasti kasviksia, joita ovat vihannekset, hedelmät ja marjat. Niiden avulla torjutaan monia syöpiä. Syövän ehkäisyn ja muutenkin terveyden edistämisen kannalta kasviksia olisi hyvä syödä joka päivä puoli kiloa, johon lukuun ei lasketa perunaa mukaan.


Suomalaisille riittävästi D-vitamiinia

Vitamiinit ja hivenaineet saadaan yleensä monipuolisesta ravinnosta. Suomalaisten on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota riittävään D-vitamiinin saantiin. Erityisesti talviaikaan ruokavalioon suositellaan täydennykseksi D-vitamiinivalmisteita. Tässä kuussa julkaistu vankkaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuva pohjoismainen D-vitamiinin saantisuositus on yli 75-vuotiaille 20 µg ja muille aikuisille 10 µg päivässä.


Näin voit vähentää omaa syöpäriskiäsi:


1. Liiku aktiivisesti


Liikunnalla on suojaavia vaikutuksia myös rintasyöpään. Liiku päivittäin puolesta tunnista tuntiin kohtalaisella rasituksella. Istu mahdollisimman vähän. Työskentele seisten tai kävellen aina kun se on mahdollista.


2. Syö terveellisesti


Syö runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja marjoja noin kuusi oman kouran kokoista annosta päivässä. Nauti mielellään erivärisiä kasviksia. Suosi myös täysjyväviljatuotteita.


3. Vältä ylipainoa


Erityisesti vaihdevuosien jälkeinen ylipaino lisää rintasyövän riskiä. Ennen vaihdevuosia munasarjat tuottavat suurimman osan estrogeenista, mutta vaihdevuosien jälkeen suurin osa estrogeenista tulee rasvakudoksesta. Ylipaino nostaa myös veren insuliinitasoa ja insuliinin kaltaisten kasvutekijöiden määrää, mikä on yhteydessä monen syövän, myös rintasyövän, riskiin.


4. Vältä alkoholin käyttöä


Rintasyövän suhteen ei ole olemassa turvallista alkoholin annosrajaa. Jo pienillä alkoholimäärillä (yksi alkoholiannos/vrk) on vaikutusta rintasyövän riskiin.


5. Älä tupakoi


Tupakointi on yleisin yksittäinen tekijä useiden syöpien aiheuttajana. Varsinkin nuorella iällä aloitettu tupakointi lisää rintasyövän vaaraa.

Lähde Deski

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja