Mainos

Suunniteltu yliopistoisku: Epäiltyjen tietokoneissa karmivaa sisältöä

Yliopistoiskun suunnittelusta syytettyjen tietokoneiden sisältö viestii heidän mieltymyksestään kuolemaan ja joukkomurhiin.

Muun muassa internetin selaushistoriasta ja tietokoneisiin tallennetuista tekstitiedostoista kerrotaan poliisin esitutkintamateriaalissa.

Vuonna 1990 syntyneen miehen tietokoneelta löytyy muun muassa tiedosto "viimehetken säätöä", jonka mies oli laatinut päivää ennen kuin lähti Helsinkiin tapaamaan vuonna 1989 syntynyttä naisepäiltyä.

Yhden suunnitelman mukaan kaksikon oli tarkoitus iskeä Helsingin yliopistoon juuri tuolla reissulla tammikuussa. Kotikaupungistaan Kemistä lähtiessään miehen ajatus oli kirjoituksen mukaan viedä iskusuunnitelma loppuun.

"Lopullinen päätös on tehty, se oli vaikeampaa kuin kuvittelin. Nyt en aio tästä enää perääntyä, aion ottaa tässä lähitunteina junan Helsinkiin jossa toivottavasti tapaan minuun yli vuoden yhteydessä olleen henkilön, jonka kanssa suoritamme tämän yhdessä.

Hänen tapaamisensa jännittää paljon enemmän kuin tuleva verilöyly, ehkä siksikin, että verilöylyn teen joka tapauksessa oli hän sitten vastassa tai ei."

Useita versioita jäähyväiskirjeestä

Tammikuun tekstin lisäksi mies oli luonnostellut useita kirjeitä, jotka oli ilmeisesti tarkoitettu julkaistavaksi suunnitellun iskun yhteydessä.

Kirjeistä huokuu viha kanssaihmisiä kohtaan. Mies on kertonut joutuneensa koulukiusauksen uhriksi sekä peruskoulussa että myöhemmin ammattioppilaitoksessa.

"Kaikki ne vuodet nöyryytitte minua, en koskaan unohtanut. Nyt saatte kokea sen raivon, joka minulle kertyi näiden vuosien aikana."

Koneelle oli tallennettu myös kuvia muun muassa Bostonin maratonilla viime vuonna tapahtuneesta pommi-iskusta. Lisäksi koneelta löytyi kuvakollaasi, jossa esiintyi muiden muassa suomalaisia joukkosurmaajia.

Nainen haki tietoa murhista

Poliisi kävi esitutkinnassa läpi iskun suunnittelusta syytetyn naisen nettiselaimen selaushistoriaa. Nainen oli kaivanut tietoa esimerkiksi useista kemikaaleista ja kaasuista.

Tietoa oli haettu muun muassa elohopeasta, muurahaishaposta, foolihaposta, dimetyylieetteristä, sekä arsiinista ja fosgeenista ja niiden aiheuttamista myrkytyksistä. Lisäksi nainen oli etsinyt nettikauppoja, joista aineita voisi ostaa. Hakuja oli tehty jo vuoden 2012 alkupuolella. 

Myös Helsingin yliopisto, sen eri tiedekunnat ja esimerkiksi aukioloajat olivat kiinnostaneet naista hakujen selaushistorian perusteella. Hän oli ottanut selvää myös rikoksen vanhenemisesta, kotietsinnästä ja tuhotyö-rikosnimikkeestä.

Naisen kiinnostuksen kohteita olivat myös Suomessa ja ulkomailla tapahtuneet joukkomurhat. Niistä hän oli esitutkintamateriaalin perusteella lukenut erittäin laajasti Wikipediasta.

Myös nainen oli tallentanut omia kirjoituksiaan tietokoneelle. Kirjoituksissa hän käy läpi sitä, miksi olisi oikein tappaa ihmisiä.

"Kun yhteiskunnan hallintomuoto on fasismi, yhtäkään kansalaisen suorittamaa murhaa tai muutakaan rikosta ei voi pitää hänen omana syynään."

Syyttäjän mukaan parikymppiset mies ja nainen suunnittelivat ainakin 50 ihmisen joukkomurhaa Helsingin yliopistossa. Molemmat ovat kiistäneet, että suunnitelma olisi ollut tarkoitus toteuttaa. 

Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa jälleen perjantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.