Suukkoja ja silittelyä – parisuhteessa pienikin kosketus on tärkeä

Muistatko silitellä kumppaniasi ohikulkiessa ja antaa suukon lähtiessäsi? Arkinen hellyys voi tarkoittaa liekehtivää toimintaa peiton alla.

Hellyys ja seksi kulkevat käsi kädessä, kirjoittaa psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallio yhdessä Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan kanssa kirjoittamassaan Happy End -kirjassa.

Kallion mukaan arkinen koskettaminen korreloi tutkimuksissakin parin seksielämän kanssa. Hellyys ei kompensoi seksiä, mutta sitä on enemmän niillä pareilla, joilla synkkaa vällyjen välissäkin. Vaikka liekki ei etenkään pitkässä parisuhteessa roihua jatkuvasti, se kuitenkin roihahtelee – älä siis koskaan kitsastele kosketuksen kanssa.

Onnellisten parien tiedetään korostavan yhteyttään eron ja kohtaamisten hetkillä: esimerkiksi nukkumaan mennessä ja töihin lähtiessä. Koskettaminen, hellyys ja seksi hiovat pariskuntaan me-henkeä. On tärkeää nähdä ja kokea, että kumppani ilahtuu omasta kotiintulosta. Jos puolison pääkään ei käänny, kun toinen tulee kotiin tai tämä hiipii vaivihkaa nukkumaan sanomatta mitään tai koskettamatta, voi toinen pahoittaa mielensä.

Koskettelu pähkinänkuoressa:

1. Rutiinikosketukset. Arkinen fyysinen kosketus on yhteydessä hyvinvoivan seksielämän kanssa. Älä siis vähättele vaikkapa lähtö- tai hyvänyönsuukon voimaa. Silitä ohimennen.

Muista: Vaikka välillänne olisi seksuaalisesti etäisempiä kausia, niihin uudelleen viriäminen on helpompaa, kun koko kosketuksen maailmaa ei olla unohdettu. Usein voi käydä niin, että mitä vähemmän seksiä, sitä vähemmän on myös muuta koskettamista.

2. Vaateettomasti koskettelu. Älä koskettele vain halutessasi seksiä. Arkinen, hellä kosketus on tärkeä asia parisuhteen kannalta. Myös seksuaalinen läheisyys kasvaa, kun suhteessa on vaateetonta koskettelua.

3. Hellittele hurjasti. Viettelevät, kiihottavat ja intohimoiset eleet ovat myös tärkeitä. Hyvässä suhteessa eroottista virettä voi etsiä silloinkin, kun siihen spontaanisti ei kyetä.


Lähde: Maaret Kallio & Osmo Kontula: Happy End (WSOY)

Lue myös:

    Uusimmat