Suuhygienistit: Suomalaisten suun terveys heikentynyt viime vuosina

Tuoreessa kyselyssä selvitettiin suuhygienistien näkemyksiä suomalaisten suun terveyden nykytilasta. Alan ammattilaiset olivat erityisesti huolissaan yläkouluikäisten hampaista.

Aivan pienten lasten eli 0-2-vuotiaiden hampaiden terveyttä pidetään melko hyvänä. Vain 7 prosenttia kyselyyn vastanneista suuhygienisteistä oli sitä mieltä, että vauvaikäisten hampaiden puutteellinen harjaus oli hyvin yleistä. Suurin osa, 64 prosenttia vastaajista, oli sitä mieltä, että tämänikäisten suun terveys on pysynyt ennallaan viime vuosina.

Suuhygienistit pitävät kuitenkin erityisen huolestuttavana sitä, että vähän vanhemmille lapsille, 3-6-vuotiaille, tarjotaan melko usein mehua janojuomana ja annetaan makeita välipaloja. Noin 40 prosenttia vastaajista pitikin 3-6-vuotiaiden suun terveyttä heikentyneenä viime vuosiin verrattuna.

– Hammasterveyteen liittyvät asiat opitaan jo varhaislapsuudessa, joten erityisen tärkeää olisi kiinnittää huomio alle kouluikäisten lasten suun terveydenhoitoon, toteaa Hannu Hausen Hammaslääkäriliitosta.

Kouluikäisten suun terveys huolestuttaa

Kyselyn tuloksissa näkyy myös viitteitä siitä, että alakouluikäiset eli 7-12-vuotiaat syövät ja juovat runsaasti makeaa ja ruokailevat melko epäsäännöllisesti. 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että alakouluikäisten suun terveys on heikentynyt viime vuosina.

Suuhygienistit ovat huolissaan erityisesti yläkouluikäisten suun terveydestä. Jopa 80 prosenttia suuhygienisteistä oli sitä mieltä, että hampaiden puutteellinen puhdistus on melko yleistä tai hyvin yleistä 13–15-vuotiailla.

Yläkouluiässä tapahtuvan notkahduksen jälkeen tilanne palautuu paremmaksi jälleen 16–25-vuotiailla, joskin hampaiden hoidossa ja ruoka-aikojen säännöllisyydessä on heilläkin parantamisen varaa. Hieman yli puolet vastaajista, 54 prosenttia, koki tämänikäisten hampaiden kunnon pysyneen ennallaan viime vuosina.

26–55-vuotiailla ientulehdukset ja hammaskiven muodostuminen on yleisempää kuin nuoremmilla. 77 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että tässä ikäryhmässä terveystilanne on pysynyt ennallaan. Yli 55-vuotiailla suun terveys on pysynyt 74 %:n mielestä ennallaan ja 16 % vastanneista kokee sen jopa parantuneen. Erityisesti yli 55-vuotiaiden tulisi suuhygienistien mukaan lisätä ksylitolituotteiden käyttöä.

Leaf Suomi Oy:n teettämän kyselyn tiedot kerättiin nettikyselynä maalis-huhtikuussa 2012 ja siihen vastasi 576 suuhygienistiä Suomen suuhygienistiliitto SSHL ry:stä ja Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry:stä. Vastaajista yli puolet (57 %) työskenteli julkisella puolella ja vajaa neljännes (23 %) yksityisellä sektorilla. 14 % vastaajista oli opiskelijoita. Yli 80 % vastaajista teki kliinistä vastaanottotyötä.

Kyselyn tavoitteena oli selvittää suuhygienistien näkemyksiä eri-ikäisten suomalaisten suun terveyden keskeisistä haasteista suun itsehoitoon liittyen. Erityisesti haluttiin selvittää suuhygieniatottumuksia, ruokavaliota sekä fluori- ja ksylitolituotteiden käyttöä.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja