Supermassiivisten mustien aukkojen pari löydettiin ennätysläheltä Maata: "Sulautuvat yhdeksi hirviömäiseksi aukoksi"

Tähtitieteilijät ovat löytäneet toistaiseksi maata lähinnä olevan supermassiivisten mustien aukkojen parin. Myös niiden etäisyys toisistaan on pienempi kuin minkään muun supermassiivisten aukkojen havaittu välimatka.

Havainto tehtiin Euroopan eteläisen observatorion ESO:n kaukoputkella Chilessä.

Mustien aukkojen pari sijaitsee NGC 7727 galaksissa noin 89 miljoonan valovuoden etäisyydellä maasta. Edellinen havaittu aukkopari oli huomattavasti kauempana, 470 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Supermassiiviset mustat aukot sijaitsevat keskellä galakseja, jotka ovat yhdistymässä toisiinsa. Näin mustat aukot joutuvat törmäyskurssille.

Aukot sijaitsevat 1 600 valovuoden päässä toisistaan, mikä on pienin havaittu välimatka supermassiivisten mustien aukkojen välillä.

– Kahden mustan aukon pieni keskinäinen etäisyys ja nopeus tarkoittavat sitä, että ne sulautuvat yhdeksi hirviömäiseksi mustaksi aukoksi todennäköisesti seuraavan 250 miljoonan vuoden aikana, Australian Queenslandin yliopiston professori Holger Baumgardselventää ESO:n tiedotteessa.

Myös mustien aukkojen massat onnistuttiin mittaamaan. Suurempi arvioitiin peräti 154 miljoonan kertaa Auringon painoiseksi, pienempi 6,3 miljoonaa Auringon massaiseksi.

Jo aiemmin mustien aukkojen olemassaoloa NGC 7727 galaksissa oli epäilty, mutta niitä ei tähän mennessä oltu kyetty havaitsemaan.

Lue myös:

    Uusimmat