Superkuu näkynee ainakin Turussa – tähtiharrastajat lyttäävät: "Täysikuu on liian kirkas, sirppi on kauniimpi"

Superkuu lähimpänä maata liki 70 vuoteen 0:46

Turku on yksi niistä kaupungeista, joissa illan superkuu saattaa näkyä, sillä tuoreimman ennusteen mukaan pilvipeite voi rakoilla Länsi-Suomessa.

Turun Ursan näytösvastaava Mika Aarnion mukaan kuu alkaa näkyä seitsemän maissa – sitä ennen se on rakennusten takana.

Aarnion mukaan tähtiharrastajat eivät omissa porukoissaan superkuusta pahemmin innostu.

– Ei superkuu harrastajien mielestä eroa tavallisesta täysikuusta mitenkään. Me nyt käymme katsomassa, kun sellainen kerta on, ja kysyntää näyttää yleisön puolesta olevan.

– Kaukoputkella katsottuna se ei eroa tavallisesta täysikuusta, sillä molemmissa tapauksissa pienimmällä suurennuksella saadaan kuu mahtumaan kaukoputken kenttään, ja suurimmalla suurennoksella nähdään kraatereita.

Kaiken lisäksi täysikuu ylipäätään ei ole tähtiharrastajan mielestä hyvä juttu.

– Täysikuu on liian kirkas, se valaisee puolet taivaasta ja jättää syvän taivaan himmeät kohdat näkymättömiin. Harrastajat ovatkin sitä mieltä, että kuu on kauneimmillaan kapeana sirppinä tai korkeintaan puolikuuna.

Turun tähtitornissa järjestetään superkuun katselutilaisuus kello 19.

Ilmatieteen laitoksen mukaan parhaimmat mahdollisuudet superkuun näkemiseen ovat Länsi-Suomen lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Lapissa.

Kuu on tänään lähimpänä Maata ja näkyy isoimpana sitten vuoden 1948. Seuraavan kerran kuu tulee näin lähelle vuonna 2034.

Näin upeasti superkuu loisti Etelä-Floridassa Yhdysvalloissa 0:30

Tältä superkuu näytti Bostonin yllä 0:21

Lue myös:

    Uusimmat