Mainos

Superhuume leviää Suomessa

Nukutus- ja kipulääkkeenä käytetystä TMF:stä on jo 1970-luvulta lähtien kehitetty heroiinin kaltaisia johdannaisia huumeeksi. 1980-luvulla aine lisäsi tuntuvasti huumekuolemia Yhdysvalloissa. Venäjän katukauppaan huume ilmestyi 1990-luvun alussa. Nyt TMF on leviämässä Suomeen.

Suomeen on leviämässä uutta erittäin vahvaa superhuumetta. Suomen Lääkärilehden mukaan vahvaa synteettistä trimetyylifentanyyliä (TMF) on levitetty ainakin pääkaupunkiseudulla.

Myrkytyskeskuksen tiedossa ei vielä ole tämän huumeen aiheuttamia myrkytystapauksia, mutta koska TMF on erittäin vahvaa synteettistä huumetta, sen käyttöön liittyy hyvin suuri yliannostuksen riski. TMF on yli tuhat kertaa voimakkaampaa kuin heroiini ja 5000 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini. Koska katukaupassa myytävän huumeen puhtaus ja käyttölaimennus vaihtelevat, annostelu on vaikeaa.

TMF:ä käytetään yleensä suoneen ruiskutettavana huumeena. Sitä on maailmalla myynnissä myös poltettavassa tai hengitettävässä muodossa. Koska huume vaikuttaa erittäin nopeasti, se voi lamaannuttaa hengityksen.

TMF:n käyttö on Lääkärilehden mukaan vaikeaa todeta, sillä aine häviää nopeasti verenkierrosta kudoksiin. Myös virtsasta löytyvät huumeen määrät ovat niin pieniä, että ne eivät näy huumeseuloissa tai normaaleissa oikeuslääketieteen selvityksissä.

TMF-huumetta takavarikoitiin alkukesästä Vaalimaan tullissa, kun Suomessa asuvalta venäläisen miehen hallusta löytyi kymmenen gramman erä. Takavarikon yhteydessä ei kuitenkaan kerrottu siitä, että ainetta olisi levitetty käyttöön Suomessa.

Tullin ja keskusrikospoliisin mukaan TMF:ä ei ole löydetty takavarikon jälkeen Suomessa, mutta tulli epäilee, ettei kyseessä ollut ainutkertainen tai ensimmäinen erä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.