Suosikkisarjan ympärillä nousi kohu Britanniassa – prinsessa Dianan hovimestari paljastaa nyt, mitkä kohdat The Crownissa ovat tekaistuja ja mitkä totta

1:50
Prinsessa Dianan kuolemasta on kulunut jo yli 20 vuotta, mutta hänen elämänsä käänteet puhuttavat jälleen The Crown -sarjan myötä

Prinsessa Dianan entinen hovimestari Paul Burrell ruotii The Sun -lehdessä The Crown -sarjan käänteitä ja paljastaa, mitkä ovat totta ja mitkä tarua.

Netflixin supersuosittu sarja The Crown on joutunut Britanniassa keskelle kohua, kun maan kulttuuriministeri Oliver Dowden ilmaisi huolensa, että tositapahtumat ja mielikuvitus uhkaavat sekoittua kuningatar Elisabetin valtakauteen sijoittuvassa sarjassa.

Ministerin on määrä lähestyä Netflixiä virallisella pyynnöllä, jotta sarjan alkuun saataisiin ilmoitus fiktiivisestä sisällöstä.

– Pelkään, että katsojasukupolvi, joka ei elänyt näiden tapahtumien aikaan, saattaa sekoittaa faktan ja fiktion, ministeri kommentoi.

Sarjan tuoreissa neljännen tuotantokauden jaksoissa tapahtumat keskittyvät paljolti prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan liittoon, ja keskeinen rooli juonikuvioissa on myös Camilla Parker-Bowlesilla. Walesin prinssin nykyinen puoliso joutuikin marraskuussa ilkeän somekommentoinnin kohteeksi, kun Diana-fanit riensivät kertomaan mielipiteensä Cornwallin herttuattaresta hovin julkaisemiin kuviin.

Seurauksena Charlesin ja Camillan virallisella Twitter-tilillä jouduttiin tiettävästi jopa rajoittamaan Clarence Housen julkaisuihin liittyvää kommentointia.

Nyt lusikkansa soppaan on laittanut myös prinsessa Dianan entinen hovimestari Paul Burrell, joka on kertonut The Sun -lehdelle omat näkemyksensä siitä, mitkä kohdat sarjassa ovat faktaa ja mitkä fiktiota.

Prinssi Charlesin roolissa nähtävä Josh O'Connor on kertonut kokeneensa suorastaan tuskallisena näytellä kohtauksia, joissa Charles kohteli Emma Corrinin näyttelemään Dianaa todella julmasti. Vaikka prinssi kuvataa sarjassa todella kylmänä ihmisenä, ei se Burrellin mukaan ole liioiteltua.

– Hän oli naimisissa kenties maailman kauneimman naisen kanssa, mutta hän ei huolehtinut tai välittänyt vaimostaan ja se tulee ilmi sarjassa. Ihmiset sanovat, ettei se ole faktaa, mutta oikeastaan se on todella lähellä totuutta, hän toteaa The Sunille.

Sarjassa kuvataan myös sitä, kuinka Charles jäi nopeasti julkisuudessa vaimonsa varjoon. Burrellin mukaan tämä todellakin ärsytti Walesin prinssiä.

Totta sarjassa on hovimestarin mukaan myös se, ettei kuningataräiti pitänyt Dianasta.

– Heidän suhteensa ei ollut kovin läheinen. Kuulin hänen sanoneen Dianaa typeräksi tytöksi, joka ei ymmärrä, että aviomiehillä on syrjähyppyjä.

Burrell havaitsi The Crownissa myös useita kohtia, jotka eivät vastaa todellisuutta. Yksi niistä liittyy Dianan kihlasormukseen, jota prinsessa ei todellisuudessa valinnut itse.

– Olin paikalla. Kuningatar valitsi sen Charlesille.

Burrell kommentoi Dianaan liittyvien väitteiden lisäksi myös kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin suhdetta, joka esitetään hänen mukaansa sarjassa viileämpänä kuin se todellisuudessa on.

Burrell vahvistaa, ettei prinssi Philip ollut paikalla, kun Michael Fagan tunkeutui 1980-luvun alussa kuningattaren makuuhuoneeseen Buckinghamin palatsissa. Hän kuitenkin torppaa sarjassa nähdyt kuvaukset siitä, että pari nukkuisi eri huoneissa, keksityiksi.

– He eivät käyttäydy kylmäkiskoisesti toisiaan kohtaan. Heillä molemmilla on toki omat huoneistonsa, mutta keskellä on yhteinen makuuhuone, jota he käyttävät.  Ajatus siitä, että kuningatar olisi tuohon aikaan ollut kylmässä ja tunteettomassa parisuhteessa, ei missään nimessä ole totta. Prinssi Philip palvoo kuningatarta, Burrell sanoo.

The Crownissa nähtiin myös Gillian Andersonin kiitelty tulkinta rautarouva Margaret Thatcherista. Sarjassa kuningattaren ja pitkään Britannian pääministerinä toimineen Thatcherin välit esitetään Burrellin näkemyksen mukaan huonompina kuin ne todellisuudessa olivat.

– He eivät olleet sotajalalla, eikä kukaan tiedä, mitä kuningatar sanoi pääministerille tapaamisessa, koska se oli yksityinen. He ovat siis saaneet keksiä paljon, hän kertoo kuningattaren ja Thatcherin ensimmäisestä tapaamisesta.

Sen hovimestari kuitenkin paljastaa, että toisin kuin sarjassa, molemmat eivät olleet ensitapaamisella pukeutuneet siniseen asuun. Lähellä se kuitenkin oli, sillä hovimestari muistelee The Sunille kuningattaren olleen aikeissa pukeutua siniseen, mutta hän muutti suunnitelmaansa kuultuaan Thatcherin aikeista.

– Siispä hän vaihtoi punaiseen asuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja