Suhtaudutko varauksellisesti uusiin ruokiin? Vältteletkö tuiki tavallista herkkusientä pelkän suutuntuman vuoksi, vaikka et olisikaan allerginen? Saatat potea ruokaneofobiaa, joka ääritapauksissa luokitellaan syömishäiriöksi.
Yrmiä voi vaikka mitä, mutta tavallisimpia ruokanirsoilijoiden inhokkeja ovat sienet, äyriäiset ja kala.
– Myös kaaliruuat saattavat tuntua vastenmielisiltä, koska ne ovat monesti happamia, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.
Palssa itse vieroksuu vellimäisiä ruokia niiden rakenteen vuoksi. Hän ajattelee, että varauksellinen suhtautuminen ruokiin – erityisesti uusiin makuihin – on pohjimmiltaan kirjoitettu ihmisen biologiaan. Ihmiskunnan historiaa ajatellen on ollut viisastakin miettiä, onko syöminen varmasti turvallista.
– Nykyoloissa tilanteen tekee vakavaksi, jos ruokavalio kapenee rajun yksipuoliseksi ja ruokaneofobia häiritsee omaa sosiaalista elämää. Jos välttelee esimerkiksi kasviksia, on luonnollista, että pidemmän päälle aiheutuu jopa terveyshaittoja.
Ruokaneofobiaa poteva voi päätyä juhlissa väittämään, että hän on allerginen vaikka tomaatille, sienille tai paprikalle, vaikka mitään allergiaa ei olisikaan.
– On ehkä helpompaa sanoa olevansa allerginen, kuin paljastaa kaikille, että en oikeastaan tykkää tästä ja kuinka ruuan rakenne tuntuu kummalliselta.
