Mainos

Suorat hiukset ja kihara parta – tiedätkö, mistä ero johtuu?

Hiukset ja parta eroavat toisistaan paitsi rakenteeltaan, myös väriltään. Tähän on olemassa yksinkertainen selitys. 

Karvoitusten värierot voidaan selittää helposti pigmenttieroilla. Pigmenttejä on kahta erilaista, joista eumelaniinit tuottavat mustan ja ruskean, feomelaniinit vaalean ja punaisen värejä. Kaikilla ihmisillä on hiuksissaan vaaleaa feomelaniinia, jonka tumma pigmentti voi kuitenkin peittää ja tehdä hiuksista mustan tai ruskean väriset. 

Hiusten ja parran värierot johtuvat siis yksinkertaisesti siitä, että jotkut kehon karvatupet tuottavat enemmän tummaa pigmenttiä kuin toiset. Esimerkiksi kulmakarvoilla on taipumus tuottaa runsaasti eumelaniinia, mistä johtuen kulmakarvoissa sijaitsee tyypillisesti ihmiskehon tummimmat karvat. Kulmakarvat myös tyypillisimmin harmaantuvat viimeisimpänä. 

Karvojen erilaisuus johtuu hormoneista ja kasvutahdista

Mutta entä rakenne? Parran, rinnan ja sukupuolielimien karvoitus on rakenteeltaan hyvinkin erilainen kuin hiusten. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että hiukset alkavat kasvaa jo heti lapsuudesta lähtien, muun karvoituksen ilmestyessä vasta murrosiässä mieshormoni androgeenin vaikutuksesta. 

Karvojen pituutta säätelee puolestaan karvan kasvu- ja lepovaiheen kesto. Auringolta päätä suojaavat hiukset voivat kasvaa pituutta yhtä menoa useitakin vuosia, kun taas kulmakarvat kasvavat ainoastaan viikkoja, jonka jälkeen ne irtoavat uusien tulokkaiden tieltä. 

Video: Miksi ihon suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää

2:53

Lähde: BusinessInsider 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.