Ulkoministeri Haavisto: Mahdollista, että Suomi on Naton jäsen ennen vuoden vaihtumista – "Tietysti asiat voivat pitkittyä"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden Turkin kanssa käytävistä neuvotteluista liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen.

Haaviston mukaan viime viikon keskustelu Turkin kanssa sujui "hyvässä hengessä".

– Sovittiin, että keskustelut jatkuvat. Samalla tehdään kotitehtäviä yhdessä Ruotsin kanssa. Valmistaudutaan huolellisesti kaikkiin kysymyksiin, joita Turkilla on, Haavisto toteaa.

Turkin kysymyslistalta Haavisto nosti esille niin Suomen ja Ruotsin suhteen EU:n terroristijärjestöksi määrittelemään PKK:n kuin maiden terrorilainsäädännön ylipäätään.

– Myös asevientikysymykset ovat olleet esillä. Erilaiset karkoituspyynnöt myös, maat tietysti noudattavat näissä omaa lainsäädäntöä, Haavisto sanoo.

"Ihan mahdollinen sekin aikataulu"

Haaviston mukaan neuvottelujen aikataulua on vaikea arvioida, koska se riippuu "kokonaan toisista toimijoista kuin Suomesta ja Ruotsista".

– Ehkä sellainen ajatus on, että Madridin huippukokouksessa Natolla olisi myönteistä kerrottavaa laajenemisesta ja saataisiin asiat siihen mennessä johonkin malliin. Vaikkapa niin, että ensimmäinen kierros Suomen ja Ruotsin kanssa neuvotteluista olisi jo tapahtunut. Siihenkin tarvitaan kaikkien Nato-maiden konsensus, Haavisto kertoi.

– Ihan mahdollinen sekin aikataulu, että ennen tämän vuoden loppua maat (Suomi ja Ruotsi) tulevat Nato-jäseniksi hyväksytyiksi, mutta tietysti asiat voivat pitkittyä. Jokainen Naton jäsenmaa voi määrittää tätä tahtia, Haavisto jatkaa.

Ulkoministerin mukaan Suomi on saanut "erittäin vahvoja tukilupauksia" esimerkiksi Yhdysvalloilta, Iso-Britannialta, Ranskalta ja Saksalta.

– Luotamme, että nämä apulupaukset konkretisoituisivat hyvinkin nopeasti jos tulisi jokin uhkaava tilanne, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat