Suomen joukot olivat kentällä pommi-iskujen aikana – ministerit kertoivat Afganistanin operaatiosta

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Suomen joukot olivat Kabulin lentokentällä pommi-iskujen aikana 3:21
Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi: Suomen joukot olivat Kabulin lentokentällä pommi-iskujen aikana.

Perjantaina ministerit järjestävät tiedotustilaisuuden Suomen Afganistanin evakuointioperaation päättymisestä kello 11.30 alkaen. MTV Uutiset seurasi tiedostustilaisuutta tässä artikkelissa.

Tilaisuudessa ovat paikalla ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen, sisäministeri Maria Ohisalo ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. Mukana on myös eri alojen asiantuntijoita.

Ministerien on tarkoitus kertoa tarkemmin operaation toteutuksesta, evakuoiduista ja Afganistanissa yhä oleskelevista henkilöistä, jotka olivat Suomen evakuointilistalla.

Seuraa tiedotustilaisuutta:

12.45: Ministerit kiittävät kaikkia operaatioon osallistuneita niin Afganistanissa kuin Suomessa. Tiedotustilaisuus päättyy. 

12.43: Haavisto: Afganistaniin jääneiden evakuoitavien kanssa ollaan tiivisti yhteydessä, viimeksi heidän kanssaan on keskusteltu tänään. Ulkoministeriö selvittää parhaillaan, miten heitä voidaan auttaa ja miten evakuointi voitaisiin suorittaa. 

12.41: Haavisto: Suomi on kuljettanut 42 yhdysvaltalaista, 11 islantilaista ja 17 irlantilaista. Maat ovat kiittäneet Suomea avusta. 

12.37: Prikaatikenraali Kari Nisula: Operaatio oli poikkeuksellinen. Lentokentällä oli yli tuhat länsimaista sotilasta, mutta kentän ulkopuolella tilanne oli hetkittäin kaoottinen.

Suomalaissotilaat eivät kuitenkaan joutuneet äärimmäisen hengenvaarallisiin tilanteisiin.

12.27: Haavisto: Afganistanin humanitaarinen tilanne on vakava ja nälänhädän riski on olemassa. Suomi on lahjoittanut YK:n pakolaisjärjestölle viime viikolla 3 miljoonaa euroa afganistanilaisten auttamiseksi.

12.20: Kaikkonen: Suomalaisjoukot eivät joutuneet käyttämään voimakeinoja operaation aikana. Kokonaisuus käydään kuitenkin vielä läpi, kun joukot ovat palanneet Suomeen.

12.12: Haavisto: Suomalaisjoukot ovat listan ulkopuolelta evakuoineet myös esimerkiksi pieniä lapsia, jotka ovat olleet vaarassa talloutua väkijoukossa. Tällöin on käytetty hengenpelastusperustetta.

12.08: Kabuliin on yhä jäänyt kymmenkunta evakuoitavaa henkilöä. Haaviston mukaan Suomi keskustelee Turkin kanssa heidän aikeistaan operoida Kabulin kentällä. Turkki ja Taleban ovat keskustelleet kentän käytöstä.

Tuolloin evakuoitavia voitaisiin hakea siviilikoneilla, Haavisto sanoo.

12.05: Haaviston mukaan evakuointilistalla oli 298 ihmistä. Heistä 150 henkilöä on Suomen kansalaisia ja pysyvän oleskeluluvan haltijoita. 

11.58: Seuraavaksi vuorossa median kysymyksiä.

11.45: Sarkkinen: Evakuoiduille on tarjottu hätämajoitusta ja kriisiapua. Evakuoitujen joukossa on myös useita lapsia. 

11.48: Ohisalon mukaan Suomi on evakuoinut joitakin alkuperäisen evakuointilistan ulkopuolella olleita henkilöitä. Kyse on Ohisalon mukaan lähinnä Suomen konsulaatin työntekijöiden perheenjäsenistä. 

Evakuointilistalla olevat saavat oleskeluluvan neljäksi vuodeksi. Listan ulkopuoliset henkilöt ohjataan tavalliseen turvapaikanhakuprosessiin.

Evakuoituja on sijoitettu vastaanottokeskuksiin ympäri maata.

11.43: Puolustusministeri Kaikkosen mukaan suomalaiset joukot olivat Kabulin lentokentällä eilisten pommi-iskujen aikana. He eivät kuitenkaan olleet iskujen läheisyydessä, eikä suomalaisjoukoista kukaan loukkaantunut.

Kaikkosen mukaan tapahtumat voivat kuitenkin jättää henkisiä jälkiä. Tulevien operaatioiden turvallisuutta arvioidaan ja kehitetään mahdollisuuksien mukaan. 

Kaikkonen esitti suruvalittelunsa iskussa menehtyneiden yhdysvaltalaissotilaiden johdosta.

11.41:  Kaikkonen: Suomen suojausjoukot ovat poistuneet Afganistanista, ja lepäävät ennen Suomeen tuloa. Haavisto ja Kaikkonen molemmat kiittävät joukkojen toimintaa.

11.30: Haavisto: Suomen evakuointioperaatio Afganistanissa päättyi torstaina. 

Suomen kansalaisia, pysyvän oleskeluluvan omaavia henkilöitä tai Suomen lähetystössä työskennelleitä perheineen on evakuoitu 250.

Lisäksi kaikki valtioneuvoston 13.8. tekemän päätöksen mukaiset EU-delegaation ja Nato-operaation Suomen kiintiöön kuuluvat henkilöt on saatu evakuoitua, yhteensä 80 henkilöä. Yhteensä Suomi on evakuoinut 330 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat