Suomirock-legendat saman pöydän ääressä: Suomi oli ennen ahdistunut maa

Sleepy Sleepersin riveissä julkisuuteen 1970-luvun lopulla nousseella Mato Valtosella riittää kiirettä.

Helsingin legendaarisella Tavastia-klubilla juhlittiin tiistai-iltana Mato Valtosen, Moog Konttisen ja Kjell Starckin kirjoittaman Kun Suomi-rock puri ja löi -kirjan (Bazar) julkaisua.

Sleepy Sleepersin ja Leningrad Cowboysin jäsenenä tunnetuksi tullut Mato Valtonen on innoissaan vastikään julkistetusta Sleepy Sleepersin ja Pelle Miljoona Oy:n yhteisestä areenakiertueesta.

– Saimme tämän kirjan nyt ulos ja kaksi muuta kirjaa on työn alla. Leipätyötäkin eli esitelmöintiä riittää. Aika ei käy pitkäksi, Valtonen kertoo kuulumisiaan MTV.fille.

– Jäähallikiertueelle lähteminen on hauskaa. Siinä on nostalgiaa, sitä kaivataan. Yleisöön saapuu varmasti niin isiä ja äitejä kuin näiden tyttäriä ja poikiakin.

Urheiluhenkeä ja apinanraivoa

Kun Suomi-rock puri ja löi -kirjassa kuvataan ilmapiirin muutosta 1970-luvun Suomesta kohti vapaampaa maata.

– Kirjassa käydään läpi esimerkiksi sitä, millaista sensuuri Suomessa muinoin oli ja miten ahdistunut maa Suomi oli. Moni toiminta oli hyvin tiukkapipoista. Toisaalta maailmanhistoriassa elettiin silloin kylmää aikaa ja Suomi selvisi siitä.

– Ennen oli radiossa kaksi kanavaa: huono ja helvetin huono. Televisiossa oli kaksi kanavaa. Rokkia tuli radiosta tunti viikossa. Tänä päivänä kanavia on satoja. Maailma on muuttunut.

Sleepy Sleepersin alkuaikoina vallitsi Valtosen mukaan tietty urheiluhenki ja apinanraivo.

– Sama meininki oli Pelle Miljoona Oy:n kohdalla.

Kirjan julkistustilaisuudessa nousi lavalle Sleepy Sleepers All Stars. Kesken haastattelun pöytään istahtanut Hanoi Rocks -legenda Andy McCoy ei ainakaan suunnitelmien mukaan ollut nousemassa lavalle.

– Varastaisin kuitenkin koko show'n, McCoy naurahtaa.

Tukholmassa 1970-luvun lopulle asti asunut McCoy kertoi hieman omia muistojaan.

– Siinä ajassa Ruotsissa kuunneltiin poppia ja Suomessa rankempaa rockia. Siinä oli selkeä ero, kitaristikonkari toteaa.

Pian samaan pöytään istahti myös kolmas legendaarinen suomalainen muusikko, Dave Lindholm.

Lindholm oli astelemassa myöhemmin illalla lavalle Sleepy Sleepers All Starsin kanssa.

– Minulle kuuluu ihan hyvää nyt. Nyt rupeaa hommassa olemaan valoa. Aurinko paistaa, mutta taisin mennä kesällä jonkin kellaritunnelin kautta. Ettei sen surkeampaa, Lindholm kertoo naureskellen.

Lue myös:

    Uusimmat