Mainos

Suomi ykkössijalle lukutaitotutkimuksessa – Washington Post hämmästelee tulosta

Suomi ylsi ykköseksi kansainvälisessä lukutaitovertailussa jättäen Yhdysvallat ja Aasian taloustiikerit taakseen. Nyt Yhdysvalloissa ihmetellään miksi. Central Connecticut State Universityn julkaisemassa lukutaitolistauksessa viiden kärki koostuu Pohjoismaista, Yhdysvallat sijoittui seitsemänneksi.

Maailman lukutaitoisimmat valtiot

1. Suomi
2. Norja
3. Islanti
4. Tanska
5. Ruotsi
6. Sveitsi
7. Yhdysvallat
8. Saksa

Poimintoja:

11. Kanada
14. Viro
22. Etelä-Korea
27. Venäjä
32. Japani
36. Espanja
37. Singapore
39. Kiina
50. Turkki
60. Indonesia
61. Botswana

Lähde: Central Connecticut State University

 

Tutkimus asettaa 61 maata paremmuusjärjestykseen. Perusteena toimii mm. pisteytys lukutaitoa mittaavassa PIRLS -tutkimuksessa (Progress in International Reading Literacy Study) sekä oppimistuloksia mittaavassa PISA-tutkimuksessa (Programme for International Stucent Assessment).

Mittareina käytetään myös viittätoista muuta muuttujaa, mm. kirjastojen, sanomalehtien suosiota sekä koulutuksen ja tietokoneiden yleisyyttä.

– Pohjoismaat nousivat kärkeen, mutta läntinen pallonpuolisko ei pärjännyt kovin hyvin, Washington Post kirjoittaa. 

Läntiseksi pallonpuoliskoksi sanotaan aluetta Lontoon Greenwichistä länteen. Suurin osa Euroopasta sijoittuu täten itäiseen pallonpuoliskoon, Yhdysvallat taas läntiseen.

Lehden mukaan tulokset olisivat hyvin erilaiset jos vertailu tehtäisiin ainoastaan PIRLS- ja PISA-tutkimusten nojalla, mutta se ei juuri muuttaisi Suomen menestystä. Suomi olisi kärjen tuntumassa tälläkin tavalla mitattuna.

– Tyynenmeren maat kuten Singapore, Etelä-Korea, Japani ja Kiina nousisivat kärkeen jos ainoa mittari olisi pärjääminen testeissä. Suomi olisi ainoa maa Tyynenmeren ulkopuolella joka nousisi huipulle tälläkin tavalla. Jos tekijät kuten kirjastojen koko ja helppopääsyisyys otetaan mukaan, Tyynenmeren maiden tulos romahtaa, lehti toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.