Mainos

Suomi sianlihan halpamaa – miksi kinkku silti kallista kaupassa?

Sianlihan hinta näyttää jatkavan nousuaan Suomessa. MTK:n Jukka Rantalan mielestä huonoihin tuottajahintoihin on kaksi syntipukkia: teurastamo ja kaupan ala, joista kaupan ala suurin.

MTK:n mukaan tuottajahintojen pitäisi nousta Suomessa kahteen euroon kilolta, jotta muun muassa suuriksi nousseet rehukulut voitaisiin kattaa.

– Sekä teurastamot että kauppa pitävät aika hyvin huolen oman toimintansa kannattavuudesta. Hintoja ei suostuta nostamaan sillä tavalla, että tuottajahinnat nousisivat, sanoo MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala

– Erityisesti kauppa ei suostu yhtään tinkimään omista katteistaan, vaikka sen tulokset ovat omaa luokkaansa.

Kaupan ala puolestaan sanoo ettei se voi yksistään mennä nostamaan hintoja, kun alkutuottajien ja kaupan välissä ovat lihanjalostajat, jotka ostavat lihan ja myyvät sen edelleen kaupoille.

– Hinnannousun täytyy tapahtua normaaliketjun kautta, eli ei kaupalla ole sopimussuhdetta alkutuottajiin, sanoo päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto.

Lihanjalostajia edustava Elintarviketeollisuusliitto puolestaan sanoo, etteivät lihanjalostajat voi maksaa alkutuottajille lisää, jos kauppa ei maksa lihanjalostajille lisää.

– Ei teollisuusyrityksillä ole mitään ylimääräistä kassaa, josta maksaa lisää sianlihantuottajille. Rahat pitää tulla markkinoilta, eli ne on saatava läpi kuluttajahintoihin, sanoo elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Loppujen lopuksi hinnan ratkaisee pitkälti se, kuinka paljon suomalaiset ovat valmiita maksamaan kotimaisesta sianlihasta.

– Monet sanovat kysyttäessä suosivansa suomalaista maksoi mitä maksoi, mutta ostavat oikeasti halvempaa ulkomaista, toteaa Juutinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.