Mainos

Sikasota: Sianlihan hinta nousee

Kaupan asiantuntijoiden mukaan sianlihan hinta kaupoissa jatkaa todennäköisesti nousuaan syksyllä, koska paineet ovat kovat.

– Porsaanlihan hinta nousi jo kesäkuussa 14 prosenttia viime vuoteen verrattuna, ja se noussee sen verran tai enemmänkin tänä syksynä, sanoo päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto.

Hän ottaa esimerkiksi mahdollisesta hinnannoususta kinkkuleikkeen hinnan.

– Jos 300 gramman kinkkuleike maksaa nyt kolmea euroa, niin nousua tulisi silloin noin 45 senttiä.

Luodon mukaan on kuitenkin vaikea arvioida paljonko hinnat lopulta nousevat, sillä se riippuu monesta tekijästä. Myös Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja Heikki Juutinen uskoo hintojen nousevan.

– Sikasektoria on jo ajettu alas, ja kysyntä on suurempaa kuin tarjonta. Yleensä hintataso lähtee tällaisessa tilanteessa nousemaan, sanoo ETL:n Juutinen.

MTK: Saksassa sioilta leikataan hännät

Suomalaiset lihantuottajat ovat tällä hetkellä raivoissaan tilanteesta, jossa lihantuottajat saavat EU-tasolla polkuhintaa lihasta.

Esimerkiksi Saksassa sianlihan tuottajille maksetaan 1,83 euroa kilolta, kun suomalaiset sianlihan tuottajat saavat vain noin 1,65 euroa kilolta. Samaan aikaan suomalaisella lihatiskillä kuitenkin maksetaan kotimaisesta sianlihasta enemmän kuin saksalaisesta.

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantalan mukaan saksalaiset pystyvät myymään lihaa eteenpäin halvemmalla, koska muista kuluista karsitaan ja eläimiä kohdellaan huonommin kuin Suomessa.

– Saksan teurastamoissa käytetään itäeurooppalaista halpatyövoimaa. Lisäksi harjoitetaan sikojen tehotuotantoa, jossa sioilta lyhennetään häntiä, koska muuten ne stressaantuneina söisivät toistensa hännät.

– Meillä Suomessa sioilla kuitenkin vielä on hännät, ja se kertoo kokonaisuudesta, että meillä sianlihaa tuotetaan paremmissa oloissa, sanoo Rantala.

Hän myös uskoo, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan lisää, kunhan liha on kotimaista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.