Tässä he ovat: MTV Uutiset esittelee uudet ministerit

Lähes kaikki ministerinimet selvillä – katso tästä jo valitut ministerit 2:05
Ennen vasemmistoliiton ministerinimityksiä Seitsemän uutisissa esiteltiin jo valitut ministerit.

Antti Rinteen hallitukseen on tulossa 19 ministeriä. Suurin puolue SDP sai salkkujaossa seitsemän ministeripaikka, keskusta viisi, vihreät kolme sekä vasemmistoliitto sekä RKP kaksi.

MTV Uutiset esittelee uuden hallituksen ministerit. Ministeriesittelyt on järjestetty puolueittain sukunimen mukaan aakkostettuna.

Sosialidemokraatit

Timo Harakka, työministeri

Toimittajataustainen Timo Harakka, 56, valittiin eduskuntaan keväällä 2015 Uudenmaan vaalipiiristä. Äänekoskelta kotoisin oleva Harakka yritti ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuonna 1995 sitoutumattomana ehdokkaana vihreiden listalla. Vuonna 2014 hän jäi varasijalle eurovaaleissa SDP:n sitoutumattomana ehdokkaana. Harakka haastoi puheenjohtaja Rinteen Lahden puoluekokouksessa kaksi vuotta sitten saaden 32 prosenttia äänistä.

Toimittajaurallaan Harakka muun muassa juonsi Ylellä Pressiklubi-ohjelma sekä kirjoitti kolumneja useisiin lehtiin. Koulutukseltaan hän on teatteritaiteen maisteri. 80-luvun lopulla hän oli mukana opiskelijaryhmässä, joka hajotti koulun kalustoa tuhansien markkojen edestä. Harakka sai tuolloin ehdollisen vankeustuomion ja potkut koulusta.

Krista Kiuru, perhe- ja peruspalveluministeri

44-vuotiaalla Krista Kiurulla on takanaan useita ministeripestejä Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa.  Hän aloitti vuonna 2011 asunto- ja viestintäministerinä, mutta siirtyi myöhemmin "ministerikierrätyksessä" opetusministeriksi. Vasemmistoliiton erotessa hallituksesta Kiuru sai viestintäministerin tehtävät takaisin hoitaakseen.

Porilainen Kiuru on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja tehnyt ennen vuonna 2007 alkanutta kansanedustajauraansa töitä opetustehtävissä. Viime vaalikauden lopulla Kiuru oli paljon julkisuudessa toimiessaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana, jossa sote-uudistusta käsiteltiin edelleen sen kaatuessa lopullisesti.

Sanna Marin, liikenne- ja viestintäministeri

Sanna Marin, 33, on SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän tuurasi Antti Rinnettä tänä keväänä tämän sairausloman aikana. Koulutukseltaan Marin on hallintotieteiden maisteri ja hänet muistetaan Tampereen kaupunginvaltuuston jämäkkänä puheenjohtajana.

Toisen kauden kansanedustaja oli tänä keväänä puolueensa äänikuningatar noin 19 000 äänellä. Marin oli ylivoimaisesti myös Pirkanmaan suosituin ehdokas.

Sirpa Paatero, kunta- ja omistajaohjausministeri

Sirpa Paaterolla, 56, on aiempaa kokemusta ministeri kokemusta Stubbin hallituksesta. Hän toimi kehitysministerinä vajaan vuoden sen jälkeen, kun vihreät oli jättänyt hallituksen. Paatero nousi eduskuntaan helmikuussa 2006 RAY:n toimitusjohtajaksi siirtyneen Sinikka Mönkäreen tilalle.

Paatero on kotoisin Kaakkois-Suomesta, josta hänet on myös valittu eduskuntaan. Paatero toimi työuransa alussa käsityöammateissa, mutta opiskeli sittemmin kasvatustieteitä yliopistossa ja valmistui Etelä-Karjalan ammattikoulun päihdetyön moniammatillisesta lisäkoulutuksesta 1997. Kansanedustajan työtä ennen hän oli ehkäisevän päihdetyön ohjaajana Kotkan kaupungilla.

Antti Rinne, pääministeri

Antti Rinne nousi valtiovarainministeriksi Jyrki Kataisen (myöhemmin Alexander Stubbin) hallitukseen vuonna 2014 voitettuaan SDP:n puheenjohtajakisassa Jutta Urpilaisen. Rinne ehti toimia valtiovarainministerinä vuoden ajan ennen vuoden 2015 vaalitappiota. Tuolloin hänet valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi.

Ennen poliitikon uraa Rinne on työskennellyt ammattiyhdistysliikkeessä, viimeisimpänä Ammattiliitto Pron puheenjohtajana. 56-vuotias Rinne asuu Mäntsälässä.

Ville Skinnari, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri

Lahtelainen Ville Skinnari on SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen polven ministeri. Kansanedustaja Jouko Skinnarin poika nousi eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa.

Skinnari valmistui lakimieheksi Englannissa vuonna 2001. Hän on tehnyt töitä liike-elämässä Suomessa ja ulkomailla. Skinnari on myös entinen jääkiekkoilija. Hän pelasi Lahden Reippaassa 33 SM-liigaottelua vuosina 92–94 tehoin 1+3.

Tytti Tuppurainen, eurooppaministeri

Oululainen Tytti Tuppurainen, 43, on kolmannen kauden kansanedustaja, joka johtaa Demarinaisia. Hän tavoitteli puolueen puheenjohtajuutta Lahden puoluekokouksessa, mutta jäi kisan kolmanneksi. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Ennen eduskuntauraansa hän työskenteli Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Nuoruudessaan Tuppurainen oli mukana perustamassa kierrätyspalveluyritys Oulun Ekotuote Oy:tä, jonka toimitusjohtaja hänestä tuli 18-vuotiaana. Tuppurainen on naimisissa eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion kanssa.

Keskusta

Antti Kaikkonen, puolustusministeri

Tuusulassa asuva Antti Kaikkonen, 45, nousi eduskuntaan vuonna 2003 ollessaan tuolloin 29-vuotias. Kaikkonen on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Kaikkonen sai tammikuussa 2013 ehdollisen vankeustuomion luottamusaseman väärinkäyttämisestä liittyen Nuorisosäätiön vaalirahakohuun. Kaikkonen toimi säätiön hallituksen puheenjohtajana vuosina 2003–2009.

Hanna Kosonen, tiede- ja kulttuuriministeri (tuuraa Annika Saarikkoa 8/19-8/20)

Hanna Kosonen on 43-vuotias filosofian maisteri. Hän on toista kautta kansanedustajana sekä toimii Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kosonen tunnetaan myös urheilun puolelta. Hän voitti vuonna 2000 hiihtosuunnistuksen MM-kisoissa viestikultaa ja pronssia normaalimatkalla. 

Katri Kulmuni, elinkeinoministeri

31-vuotias Katri Kulmuni on ollut eduskunnassa vuodesta 2015. Hän keräsi kevään eduskuntavaaleissa Lapin vaalipiirissä 8423 ääntä. Kulmuni on lisäksi Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti. 

Kulmuni puhuu venäjää ja on opiskellut Pietarissa. Hän toimii lisäksi Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana. 

Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri

59-vuotias Jari Leppä on hallituksen kokeneimpia kansanedustajia, sillä hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 1999 lähtien. Leppä nimitettiin edellisen hallituksen maa- ja metsätalousministeriksi. Hän on koulutukseltaan maanviljelysteknikko ja ammatiltaan maanviljelijä. 

Leppä on lisäksi ollut Pertunmaan kunnanvaltuustossa vuodesta 1992 ja toiminut kunnanvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 1997 alkaen.

Mika Lintilä, valtiovarainministeri

Mika Lintilä, 53, on ollut kansanedustajana vuodesta 1999 alkaen. Hän toimi edellisessä hallituksessa elinkeinoministerinä Olli Rehnin siirryttyä Suomen pankkiin. Lintilä on koulutukseltaan hallintotieteiden kandidaatti ja hän asuu Toholammilla.

Lintilä toimi vuosina 1988-1990 rauhanturvaajana Golanilla. Hän on sotilasarvoltaan vääpeli.

Annika Saarikko, tiede- ja kulttuuriministeri

35-vuotias Annika Saarikko on toiminut kansanedustajan tehtävissä vuodesta 2011 saakka. Hän toimi Sipilän hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä. Koulutukseltaan Saarikko on filosofian maisteri.

Ennen kansanedustajan uraa Saarikko toimi usean keskustaminiterin erityisavustajana. Hänet nähtiin keskustan varapuheenjohtaja vuosina 2010–2016. Saarikko oli lisäksi vahva suosikki Juha Sipilän seuraajaksi, mutta ilmoitti, että ei aio hakea puolueen puheenjohtajuutta ensi syksynä.

Vihreät

Pekka Haavisto, ulkoministeri

Pekka Haaviston, 61, eduskuntaura alkoi jo vuonna 1987. Hänen nousuunsa on eduskuntaan arvioitu vaikuttaneen esiintymisen Ylen vaalikeskustelussa. Ennakkoäänissä Haavisto sai vain reilut sata ääntä, keskustelun esittämisen jälkeen vaalipäivänä lähes 8 000. Vuonna 1995 Haavistosta tuli maailman toinen vihreä ministeri Paavo Lipposen I hallituksen ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä.

Haavisto jäi 1995 vaaleissa kuitenkin ilman kansanedustajapaikkaa ja onnistui paluusta eduskuntaan vasta vuonna 2007. Ennen paluutaan eduskuntaan hän toimi muun muassa YK:n kansainvälisissä tehtävissä ja Ulkopoliittisessa instituutissa. Haavisto toimi Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa kehitysministerinä ennen vihreiden lähtöä hallituksesta. Haavisto on ollut kahdesti ehdolla presidentiksi. Haavisto toimi ensimmäisen kerran vihreiden puheenjohtajana ensimmäisen kerran vuosina 1993–1995.

Haavisto on koulutukseltaan ylioppilas. Hän on suorittanut joitakin opintoja Helsingin yliopistossa.

Krista Mikkonen, ympäristö- ja ilmastoministeri

Joensuussa asuva Krista Mikkonen, 46, valittiin eduskuntaan vuonna 2015, vuotta myöhemmin eduskuntaryhmän johtoon. Mikkonen nousi toiselle kaudelle eduskuntaan. Vihreät valitsivat ministerinsä puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa, jossa Mikkonen voitti Oras Tynkkysen äänestyksessä äänin 29–28.

Mikkosella on pitkä kokemus kunnallispolitiikasta. Filosofian maisteri Mikkonen on taustaltaan biologi.

Maria Ohisalo, sisäministeri

Maria Ohisalon, 34, poliittinen nousukiito on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Hän on toiminut puolueen varapuheenjohtajana vuodesta 2015 alkaen, mutta nousi eduskuntaan vasta tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Viime syksynä hän sijaisti masennuksesta ja uupumuksesta kärsinyttä puheenjohtaja Touko Aaltoa ennen Pekka Haaviston valintaa pätkäpuheenjohtajaksi. Ensi viikon puoluekokouksessa Ohisalolle ei ole vastaehdokkaita, joten hän nousee vihreiden puheenjohtajaksi.

Helsinkiläinen Ohisalo on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori ja tutkinut muun muassa eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

Vasemmistoliitto

Li Andersson, opetusministeri

Turkulainen Li Andersson nousi eduskuntaan vuonna 2015 ja voitti vuotta myöhemmin selvin luvuin puolueen jäsenien neuvoa-antavan puheenjohtajaäänestyksen, minkä jälkeen muut ehdokkaat luopuivat kisasta.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa 32-vuotias Andersson sai yli 24 000 ääntä, toiseksi eniten koko maassa. Enemmän sai vain perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Koulutukseltaan Andersson on valtiotieteiden kandidaatti. Andersson oli ehdolla eduskuntaan jo vuonna 2011, jolloin hän jäi varasijalle.

Aino-Kaisa Pekonen, sosiaali- ja terveysministeri (jakaa pestin Hanna Sarkkisen kanssa)

Lähihoitajataustainen Aino-Kaisa Pekonen, 40, on myös kansanedustajana profiloitunut sote-asioissa. Pekonen valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan 2011. Viime kauden alussa hänet valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Hänen molemmat vanhempansa ovat toimineet Riihimäen kaupunginvaltuustossa vasemmistoliiton edustajina ja myös Aino-Kaisa Pekonen valittiin valtuustoon vuonna 2004. Hänen veljensä on näyttelijä Aku Hirviniemi.

Hanna Sarkkinen, sosiaali- ja terveysministeri (jakaa pestin Aino-Kaisa Pekosen kanssa)

Oululainen Hanna Sarkkinen nousi eduskuntaan vuonna 2015. Tämän kevään vaaleissa puolueensa varapuheenjohtaja Sarkkinen keräsi vaalipiirin toiseksi suurimman äänipotin keskustan Juha Sipilän jälkeen.

31-vuotias Sarkkinen on opiskellut historiaa ja on koulutukseltaan filosofian maisteri.

RKP

Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri

Raaseporilainen Thomas Blomqvist on toiminut kansanedustajana vuodesta 2007 lähtien. Hän on RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

54-vuotias maanviljelijä toimii Raaseporin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri

Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallitusten oikeusministeri palaa tehtävään neljän vuoden tauon jälkeen. Anna-Maja Henriksson nousi RKP:n oppositiotaipaleen aikana puoluejohtoon Carl Haglundin jätettyä tehtävänsä.

Pietarsaaresta kotoisin oleva Henriksson valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa vuonna 2007. Hän on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari ja työskenteli aiemmin pankkilakimiehenä.

Lue myös:

    Uusimmat