”Suomi on liian kallis maa matkustaa” – turisteja vetää eksotiikka, mutta suomalainen ei näe kotimaataan tyyriyden takia

7:49

Suomen matkailuvaltit ovat jossain ihan muualla kuin säässä. Turisteja houkuttaa puhtaus ja eksotiikka, mutta etenkin kotimaanmatkailua jarruttaa korkea hintataso.

Suomessa käyvien turistien määrässä ei oikeastaan näy se, onko meillä säiden puolesta hyvä vai huono kesä.

– Jos ulkomaalaiset matkailijat haluavat aurinkoa, lämpöä ja hellettä, niin Suomi ei ole ensisijainen kohde – kyllä täältä löytyy muita asioita, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoi keskiviikkoaamuna Huomenta Suomessa.

Suomen valtteja on esimerkiksi puhdas luonto.

– Maailman terveysjärjestö on juuri todennut, että meillä on maailman puhtain ilma, ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut, että meillä on maailman puhtaimmat elintarvikkeet. Kyllä meillä on sellaisia tekijöitä, jotka tulevaisuudessa ovat todella kovia matkailuvaltteja, Lappi kuvailee.

– Meille suomalaisille se on hyvin selvä asia, että ”kaikki toimii”, mutta harvassa yhteiskunnassa on näin hienosti asiat. Raitiovaunut ja junat menevät ajallaan eikä huijaaminen kuulu kulttuuriimme. Nämä ovat isoja kysymyksiä, Lappi jatkaa.

Ulkomaisille turisteille Suomi on kohteena totta kai myös eksoottinen, mutta haasteena on saada heidät vierailemaan täällä useamminkin kuin kerran. Se vaatii esimerkiksi erilaisen tekemisen keksimistä sekä taitoa palvella eri kulttuureista tulevia ihmisiä heidän tavallaan – aasialaiset esimerkiksi haluavat palvelua omalla äidinkielellään.

Matkailuun investoidaan tällä hetkellä Suomessa enemmän kuin koskaan. Käynnissä on paljon hotelli- ja kylpylähankkeita, ja esimerkiksi Helsingin keskustassa katoavien erikoistavarakauppojen tilalle nousee paljon ravintoloita.

– Suurin ongelmamme varsinkin kotimaisten asiakkaiden silmissä on se, että Suomi on liian kallis maa matkustaa, Lappi sanoo.

– Suomessa on upeita kohteita, ja suomalaiset eivät tunne omaa maataan kovin hyvin. Mutta kun suomalainen vertaa, lähteekö hiihtolomalle Lappiin vai Espanjaan, niin hintaero on vaan liian suuri. Meillä on erittäin suuri verojen ja työvoimakustannusten määrä. Hintakilpailukykyä olisi pakko saada paremmaksi, Lappi toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja