Suomi jatkaa sotilasoperaatiossa Afganistanissa – Niinistö toivoo vaikutuksia Suomen pakolaiskriisiin

7:31

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Nato-johtoinen Resolute Support -operaatio Afganistanissa on jäädytetty osittain pakolaistilanteen takia.

– Afganistanissa tilanne on kehittynyt odotettua huonommalla tavalla. Kapinalliset, eli talibanit, ovat saaneet paikallisia voittoja, he valtasivat joksikin aikaa esimerkiksi Kunduzin kaupungin.  

Niinistö palasi eilen kriisinhallintakokouksesta Berliinistä, missä tunnelma oli huolestunut.

– RS-operaation alasajo tapahtuukin tämän takia hitaammalla aikataululla, puolustusministeri kertoo.

Resolute Support -operaatio on alkanut tänä vuonna ja sen tavoitteena on tukea Afganistanin hallitusta jälleen rakentamaan maata ja ylläpitämään turvallisuutta. Operaatiossa oli mukana Suomesta noin 80 rauhanturvaajaa, pääosin koulutustöissä.

– Syksyyn tultaessa meillä oli paikalla 40 sotilasta, joka kertoo, että tähän asti turvallisuustilanne maassa on mennyt parempaan päin, Niinistö kertoo.

ISAF-operaatio päättyi viime vuonna.

– Siellä on ollut ISAF-operaatio vuodesta 2002 alkaen ja Suomi on ollut mukana alusta saakka. Enimmillään Suomella on ollut maassa 195 sotilasta, Niinistö muistuttaa.

Merkittävä osa pakolaisista Afganistanista

Niinistön mukaan nykyinen levoton tilanne heijastelee Eurooppaan pakolaiskriisin muodossa. Muun muassa Suomeen ja Ruotsiin tulleista pakolaisista merkittävä osa on tullut Afganistanista.

– RS- ja ISAF-operaatiossa ei ole onnistuttu siirtämään alkuperäisellä aikataululla turvallisuusvastuuta Afganistanin omille viranomaisille ja siksi joudutaan joksikin aikaa niin sanotusti jäädyttämään tilanne. Nyt pyritään vaikuttamaan siihen, että tilanne pysyisi siellä vakaana ja tällä tavalla pystyttäisiin vaikuttamaan Afganistanista lähteneisiin maahanmuuttajiin. 

– Pyrimme vaikuttamaan myös siihen, että myös Suomi voisi siten palauttaa aiheettomia turvapaikanhakijoita Afganistanin turvallisille alueille.

Niinistön mukaan EU-maat auttavat monin eri tavoin Afganistania.

– Kehitysapua annetaan Suomenkin toimesta Afganistaniin. Olemme mukana kriisinhallintaoperaatioissa ja myös tässä sotilaallisessa kriisinhallintaoperaatio Resolute Supportissa. Tätä koulutusapua päätettiin jatkaa vielä tämän ja ensi vuoden ajan, jotta Afganistanin tilanne vakiintuisi ja maan omat viranomaiset saavat tilannetta haltuunsa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Suomen piti vetäytyä Afganistanista jo ensi vuonna. Niinistö toivoo, että vuonna 2017 tilanne maassa on jo parempi.

– Voimme edetä silloin suunnitellusti niin, että Resolute Support pystytään aikanaan ajamaan kokonaan alas.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.