Mainos

Suomessa susimäärä ei ole mitään verrattuna Espanjaan – pelko sen sijaan jyllää vahvana

Eri puolilla Eurooppaa susien yleisyys vaihtelee rankasti. Monissa maissa metsästäminen on tiukasti kiellettyä, toisissa sudet ovat vain osittain suojeltuja.

Jos huomioidaan maat, joissa susia ylipäätään esiintyy, edustavat Espanja ja Saksa Euroopan ääripäitä. Espanjan 1500-2000 suteen verrattuna Suomen parisataa hukkaa kuulostaa pieneltä määrältä. Saksaan verrattuna Suomessa on kuitenkin moninkertainen määrä susia.

Kantansa kokoon nähden susi aiheuttaa Suomessa kuitenkin todella voimakasäänistä keskustelua.

Luonnonvarakeskus Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola veikkaa, että kiivas keskustelu johtuu suomalaisen kulttuurimuistin pituudesta. Siitä, kun susi Suomen rajojen sisällä edellisen kerran on purrut ihmistä, on Kojolan mukaan kuitenkin jo noin 130 vuotta.

– Se voi vaikuttaa todella pitkältä ajalta yhtäältä, mutta toisaalta, jos miettii, miten pitkään tällainen kulttuurimuisti ihmisten mielissä vaikuttaa, Kojola pohtii.

Kojola viittaa vuosiin 1879-1981, jolloin 22 lapsen kirjattiin joutuneen suden uhriksi.

– Ne liittyivät karjan metsälaidunnukseen, perinteeseen, joka meiltä on jo jäänyt jo pois. Tilanne on muuttunut myös siltä osin, että meillä on luonnonvaraista ravintoa susille aivan eri tavalla kuin tuohon aikaan.

Karhu johtaa 18-0

Kojola vertaa susia mielellään karhuun. Keskustelu karhukannoista ajautuu harvoin samanlaisille urille kuin keskustelu susista. Vanhemmat ovat peloissaan lasten koulumatkasta ja maanviljelijät eläimistään.

– Vuoden 1996 jälkeen niin karhu on kynsinyt tai purrut ihmistä 18 kertaa, susi ei kertaakaan. Tässä karhu johtaa 18-0, mutta kyllä susipelko näyttäytyy vähintäänkin yhtä voimakkaana kuin pelko karhua kohtaan.

Euroopan ulkopuolella on tuoreitakin tapauksia suden hyökkäämisistä ihmisten kimppuun.

– Varsinkin paikoissa, joissa on primitiivisemmät olosuhteet, sattuu tapauksia, että susi vie lapsen. Esimerkiksi Intiassa ja Iranissa on tapauksia viime vuosilta. Ne olosuhteet siellä ovat kuitenkin kovin toiset kuin meillä.

Suomessa susia ei tarvitsisi pelätä.

– Pelko on kuitenkin ymmärrettävä ja sitä on reaaliteettina käsiteltävä. Huoli lapsista on olemassa, Kojola tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.