Suomessa köyhimmät kuolevat nuorempina – tuloerojen kasvu heijastuu terveyteen

Tuloerojen kasvaminen voi asiantuntijoiden mukaan lisätä eri väestöryhmien välisiä terveyseroja entisestään. Vaikutus näkyy myös eliniässä.

British Medical Journalin pääkirjoituksessa asiasta kirjoittavat Yorkin yliopiston professorit perustavat näkemyksensä vuosikymmenten aikana kertyneeseen tutkimusnäyttöön.

Tutkimusten perusteella suurten tuloerojen maissa rikkaiden ja pienituloisten eliniässä on jopa 20 vuoden eroja. Tämä havaitaan myös varakkaissa länsimaissa.

Kehittyneissä ja varakkaissa maissa lapsikuolleisuus on 2–3 kertaa suurempaa ja teiniraskaudet ja henkirikokset kymmenen kertaa yleisempiä, jos väestön tuloerot ovat suuret.

Suurten tuloerojen maissa on myös enemmän lihavuutta, mielenterveysongelmia, väkivaltaa ja päihdeongelmia. Myös sosiaalinen kierto ja köyhien perheiden lasten koulutusmahdollisuudet ovat niissä heikompia kuin maissa, joissa väestön sisäiset tuloerot ovat pienemmät.

Terveyserot ovat suurentuneet myös Suomessa. Meillä köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset seitsemän vuotta nuorempina kuin varakkaimmat.

Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista.

***

0:36

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja