Suomessa koetaan alkavalla viikolla harvinainen sääilmiö: "Jos olisi kesä, lämpötila nousisi yli 30 asteeseen"

Suomeen saapuu ensi viikolla niin lämmintä ilmamassaa, että sellaista ei havaita täällä edes joka kesä. Hellettä se ei sentään enää marraskuussa Suomeen tuo.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että lämmintä ilmaa virtaa pohjoiseen Etelä-Euroopasta tiistain ja keskiviikon tietämissä.

– Nyt Suomeen tuleva ilmamassa on niin lämmintä, että välttämättä edes joka kesä meillä ei havaita niin lämpimiä ilmamassoja. Se on nyt suoraan terveiset Välimereltä, Mäntykannas kertoo.

– Jos meillä olisi kesä ja aurinkoista, meillä voisi olla 32 astetta lämmintä. Balkanin niemimaalla lämpötila on noussut vieläkin yli 30 asteeseen.

Ilmamassa sijaitsee noin puolentoista kilometrin korkeudessa ilmakehässä. Siihen, miten se näkyy ja tuntuu maan kamaralla, vaikuttaa vuodenaika.

– Näin marraskuussa, kun aurinko ei enää lämmitä, tuloksena ovat aika paksu sumupilvi ja tihkusateet ja hyvin harmaa marraskuinen sää. Mutta meilläkin etelässä tämä ilmamassa nostattaa lämpötilat etelässä 10 asteeseen ja ehkä sen ylikin, mikä on harvinaisen lämmintä vuodenaikaan nähden. Keski-Euroopassa on nyt vielä ihan kesä päällä. Esimerkiksi Saksassa ja Puolassa 20 astetta menee rikki alkuviikosta.

Muutoin ensi viikon voi Mäntykannaksen mukaan tiivistää koko maassa sanoihin ”marraskuisen harmaa”.

– Sää on harmaata, pilvistä, sumuista ja tihkusateista. Samanlaisena jatkuu ainakin perjantaille tai lauantaille saakka. Sitten saattaa tulla sateita ja jonkinlainen muutos tilanteeseen, mutta missään nimessä ainakaan talvea ole näköpiirissä, eli hyvin lauhana sää pysyy, Mäntykannas toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat