Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs MTV:lle: Trumpin presidentiksi paluun tiellä useita esteitä – "mutta siihenkin täytyy varautua"

Suurlähettiläs Hautala: Jotta Trumpista tulisi taas Yhdysvaltain presidentti, monen asian pitäisi mennä hänen kannaltaan oikein 1:21
Suurlähettiläs Hautala: Jotta Trumpista tulisi taas Yhdysvaltain presidentti, monen asian pitäisi mennä hänen kannaltaan oikein

Donald Trumpin täytyy voittaa tieltään monia esteitä, jos hän mielii päästä takaisin Valkoiseen taloon, arvioi Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala MTV Uutisille.

Trump on muun muassa uhonnut, että hän lopettaisi sodan Ukrainassa 24 tunnissa.

Millaisia vaikutuksia Trumpin paluulla olisi Yhdysvaltain tukeen Ukrainalle sekä maailman turvallisuudelle?

– Mahdotonta etukäteen nähdä tarkkoja vaikutuksia, mutta muistan, kun Trump edellisen kerran valittiin, niin silloin oli aikamoisia maailmanlopun skenaarioita.

– Yhdysvallathan ei lähtenyt Natosta, ei lähtenyt Euroopasta eikä oikeastaan muuttanut paljon mitään sotilaallisessa politiikassaan, suurlähettiläs muistuttaa.

Hautala toteaa myös, että vaalipuheet ovat vaalipuheita, eikä toiminta vaalien jälkeen ole koskaan niin suurta kuin vaalien aikana annetaan puheissa ymmärtää.

Suurlähettiläs muistuttaa myös, että Trumpin uuden presidenttikauden tiellä on vielä monia esteitä.

– Hänen täytyy voittaa puolueensa ehdokkuus, selvitä oikeusprosesseista tai lykätä (niitä) ja varmasti myös hänen vastaehdokkaalleen, oletettavasti Joe Bidenille, täytyy tapahtua jonkinlainen epäonnistuminen.’

Mikko Hautalan mukaan Trumpin paluu Valkoiseen taloon edellyttäisi myös Yhdysvaltain talouden sakkaamista, mistä Trump voisi hyötyä.

Hautalan mukaan taloudenkaan sakkaamisesta ei ole mitään merkkejä tällä hetkellä Yhdysvalloissa.

– On aika monta tekijää, jotka ovat sen tiellä, että hänestä presidentti tulee uudelleen, mutta siihenkin täytyy varautua, vaikka se ei todennäköisin vaihtoehto olekaan.

Donald Trump pidätettiin torstaina Fultonin piirikunnan vankilassa Georgian osavaltiossa. Hänet päästettiin kuitenkin vapaaksi 200 000 dollarin takuita vastaan sen jälkeen, kun hänen pidätyskuvansa oli otettu.

Trumpia, 77, vastaan on nostettu vaalihäirintään liittyviä syytteitä vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Yhteensä 13 rikossyytteen mukaan Trump pyrki häiritsemään presidentinvaaleja ja kääntämään niiden tuloksen omaksi edukseen. Trump hävisi tuolloin presidentti Joe Bidenille.

Lue myös:

    Uusimmat