Suomen voitto Kanadasta päätti lähes 40 vuoden kirouksen – Nuoret Leijonat aiheutti vaahteranlehdille kaikkien aikojen romahduksen

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen yllätysvoitto Kanadasta MM-kisojen puolivälierässä oli Nuorille Leijonille historian ensimmäinen Pohjois-Amerikan maaperällä.

Jääkiekon nuorten MM-kisoja on pelattu vuodenvaihteesta 1976 lähtien. Suomi oli ennen 2-1-jatkoaikavoittoa onnistunut kukistamaan Kanadan kaikkiaan kahdeksan kertaa, mutta ne olivat tapahtuneet aina Euroopan isoissa kaukaloissa pelatessa.

Suomella on kolme voittoa omista kotikisoistaan, kolme Ruotsin isännöimistä sekä yhdet Venäjältä ja Tshekistä. Sen sijaan Kanadan ja Yhdysvaltojen isännöimissä kisoissa ei ollut tähän päivään mennessä tullut edes tasapeliä niinä aikoina, jolloin pelit vielä päättyivät tasan.

Maalin tappioita on tullut historiassa muutamia, mutta yhtä kaikki: vaahteranlehdet olivat voittaneet tähän asti kaikki 15 MM-kisakohtaamista Pohjois-Amerikan kaukaloissa. Suomi ja Kanada kohtasivat ensimmäisen kerran rapakon takaisissa kisoissa joulukuussa 1981, jolloin isännät kurittivat Leijonia 5-1.

Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun Kanada jää ilman mitalia isännöimissään MM-kisoissa. Kanadan maaperällä MM-kisoja pelataan nyt 15. kertaa.


Lue myös:

    Uusimmat