Suomen viestihopea herkisti voitelupäällikön: "Välillä lukee juttuja, että olemme aivan paskoja"

MTV:n kisatiimi analysoi: Tämä ratkaisi MM-viestihopean Suomelle – "Neljä onnistumista se vaati" 1:40
MTV:n kisatiimi analysoi: Tämä ratkaisi MM-viestihopean Suomelle – "Neljä onnistumista se vaati"

Tunnelma oli korkealla Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltorekalla perjantaina iltapäivällä. Hetkeä aiemmin Suomen miehet olivat saavuttaneet hopean MM-kilpailujen 4x10 kilometrin viestissä, ja naapurirekoilta ramppasi kilpailijamaiden huoltajia onnittelemassa suomalaisia.

– Hienot ajatukset on mitalista, riemun täyttämän huoltorekan sisältä ulos ehtinyt Suomen voitelupäällikkö Mika Venäläinen kommentoi STT:lle.

Mitali oli Suomen ensimmäinen Slovenian Planicassa järjestettävissä MM-kilpailuissa ja ensimmäinen miesten 4x10 kilometrin viestimitali sitten vuoden 2009 MM-pronssin.

– Välineellä olimme mukana kilpailussa. Samanlaisia päiviä kuin muutkin. Joka vitun päivä tehdään samanlainen työ. Joskus onnistutaan, joskus ei onnistuta, tai ollaan samassa kuin muut, Venäläinen painotti suksien toimineen aiemminkin kisaurakan aikana.

– Välillä lukee juttuja, että olemme aivan paskoja. Täällä painetaan töitä 12 tuntia päivässä. Arvostusta kaikilta, hän vaati.

Ennen miesten saavuttamaa pronssia paras sijoitus Planicassa oli torstainen neljäs sija naisten 4x5 kilometrin viestissä. Venäläisen mukaan sukset ovat toimineet koko ajan.

– Emme ole olleet montussa, mutta emme ole saaneet ylihyvääkään. Emmekä saaneet tänäänkään. Olimme samalla tasolla kuin muutkin (välineiden suhteen).

– Kokonaisuus oli hyvä. Ei ollut yhtään keskitasoa huonompaa suksea. Vaikka voitettaisiin kisa, niin joku sanoo aina, ettei ollut hyvä suksi. Silmämääräisesti näytti, että olimme kokonaisuutena hyviä.

"Kova poika"

MM-urakkansa vasta viestissä avannut Ristomatti Hakola toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon pääjoukon mukana. Iivo Niskanen kiskaisi toisella perinteisen osuudella reilun eron pääjoukkoon, mutta Norja oli karkumatkalla. Perttu Hyvärinen onnistui erinomaisesti ensimmäisellä vapaan osuudella, mutta todellinen yllätyskortti oli 20-vuotias ankkuri Niko Anttola. Hän suojasi vakuuttavasti Suomen kakkossijan.

– Älyttömän hyvin hiihtivät kaikki. Eilenkin (torstaina) naiset tekivät kovan työn, mutta ei riittänyt, Venäläinen sanoi.

Hopeakvartetista jokaiselle viestimitali on uran ensimmäinen 4x10 kilometrin kilpailuista. Konkari Hyväriselle ja tulokas Anttolalle mitali on ensimmäinen aikuisten arvokilpailuissa. Erityisesti Anttolan suoritus hymyilytti Venäläistä.

– Kova poika. Hän on rauhallinen ja hallitsi tilanteen. Tunnen pojan ja pojan isän. Olen ollut Markon (Anttola) kanssa samassa huoltoporukassa pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat