Mainos

Suomen pisin jäätie avattu Kolilla – ihmisen painon järven jää kestää jo etelässäkin

Yksi talven rajapyykki on saavutettu Pohjois-Karjalassa: Sisävesien pisin jäätie on avattu liikenteelle Pielisellä. Ihmisen painon jää kestää Suomen ympäristökeskuksen mukaan etelää myöten.

Talven pakkaset ovat vahvistaneet järvien jäitä, mutta jään paksuudet vaihtelevat yhä Etelä- ja Keski-Suomen isoissa vesistöissä suuresti.

Pilkkijän ja ulkoilijan järven jää kantaa Suomen ympäristökeskuksen mukaan jo Etelä-Suomea myöten. Moottorikelkan jää kantaa ainakin jo pohjoisessa. Autolla sisävesien jäille ei ole Pohjois- ja Itä-Suomen virallisia jääteitä lukuun ottamatta menemistä.

Järvelle pääsee jo jalan

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Heidi Sjöblom kertoo, että jäätilanne on tällä hetkellä ajankohtaan nähden tyypillinen. Paikoin jäät ovat kuitenkin tavallista heikompia.

– Etelä-Suomessakin useimmilla järvillä voi jo kävellä. Virtapaikkoja ja suuria selkiä pitää varoa edelleen. Ja kun jäälle lähtee, on muistettava, että kävelijänkin alla on oltava koko kävelyreitillä 5 senttiä teräsjäätä: hauraampi kohvajää ei kanna paljon, eikä sen kestävyyteen kannata luottaa.

Kolin jäätie lyhentää matkoja kymmeniä kilometrejä

Kolin ja Vuonislahden välinen jäätie tuo helpotuksen alueen autoilijoille: Tien ansiosta matka Kolin kylän keskustasta Lieksan keskustaan lyhenee 51 kilometrillä. Samasta paikasta Vuonislahden keskustaan matka lyhenee 62 kilometrillä.

Pielisen itärannalla tien pää on Vuonislahden kylän keskustan lähellä. Tien läntinen pää rantautuu lähellä Loma-Kolin hotellia Merilänrannassa, noin seitsemän kilometrin etäisyydellä Ukko-Kolista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.