Suomen MM-mitalitoivoilla kurottavaa uudessa ympäristössä – ”Pitää hypätä hyvin jos meinaa pärjätä”

Ilkka Herola: Enää ei ole temppuja tehtävissä 2:41
Videolla Ilkka Herolan mietteitä ennen MM-kisojen alkua.

Yhdistetyn joukkueeseen kohdistuu vuosi vuodelta enemmän mitaliodotuksia. Henkilökohtaiseen kilpailuun perjantaina osallistuvat Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Leevi Mutru kaipaavat vielä lisämetrejä Innsbruckin mäestä.

Mäkiviikolta tuttu Innsbruckin mäki ei ole yhdistetyn urheilijoille tuttu, maailmancupissa kisat hypätään Seefeldin pienemmästä mäestä. Urheilijat eivät ole vielä päässeet kunnolla sinuiksi uuteen tuttavuuteen, ja päävalmentaja Petter Kukkosen mukaan hypyistä uupuu ”viitisen metriä”.

– Kaksi viimeistä maailmancup-viikonloppua ovat näyttäneet, että tie on oikea. Kysymys on lähinnä siinä, miten lähelle muita päästään hypyissä. Ilme on selvästi parempi ja poikien tekniikka on parempi, mutta vielä on tekemistä, Kukkonen sanoi keskiviikon mediatilaisuudessa.

– Totuus on se, että pitää hypätä hyvin, jos meinaa pärjätä, hän totesi.

Seefeldin ladut eivät varsinaisesti suosi suomalaisia, etenkin kun lähtöoletuksena he lähtevät mäkiosuuden jälkeen jahtaamaan muita. Suomalaisille passaisi haastavampi latu, nousuissa edellä menevien eroa saisi kurottua umpeen. Toisaalta lämmin sää on suomalaisten eduksi.

– Keli ei ole kaikista liukkain, kun on lämmintä ja lumi on pikkuisen nihkeä. Samantyyppinen ennuste on seuraaville kymmenelle päivälle, ja se voi pikkuisen tasoittaa sitä, ettei olisi niin ”hyppykilpailuita”, Kukkonen linjaa.

”Kun saa natsaamaan, silloin lentää”

Ilkka Herola sanoo suoraan, että harjoitusten tuloslistoja tuijottamalla ei näe koko totuutta.

– Kisatilanne on erikseen, vaikka menisi joka hypyllä harjoituksissa monttuun, niin sitä voi täräyttää kisassa kummulle. Pitää vain keskittyä tekniseen tekemiseen. Kun saa natsaamaan, niin silloin se lentää, Herola totesi.

Herolan ja Eero Hirvosen osalta odotuksia nosti parisprintin voitto Lahden maailmancupissa pari viikkoa sitten.

– Tämä ensimmäinen kisa pitää vetää ensin kunnialla maaliin, mutta totta kai se parisprinttikin kiinnostaa paljon. Se on varmasti meidän yksi syömähammas täällä. Ajatukset ovat kuitenkin pitkälti vielä ensimmäisessä kilpailussa.

Herola on itsekriittinen urheilija, joka haluaa korkealle. Hän on perjantain avauskisan suhteen realisti.

– Jos kuuden joukkoon vetää, niin aika lailla kaiken on pitänyt mennä nappiin. Sen jälkeen kaikki voi olla hyvinkin pienistä asioista kiinni. Silloin tietää, että on varmasti ollut hyvät suoritukset ja siihen on varmasti pakko olla tyytyväinen, Herola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat