Suomen MM-joukkueessa erimielisyys: Toni Nieminen piti selvänä, että hän lähtee MM-kisoihin – toisin kuitenkin kävi

Julia Kykkänen: Asia oli sovittu hiihtoliiton kanssa 1:59
Videolla Tulosruudun juttu aiheesta.

Toni Nieminen on valmentanut Suomen ykkösnaismäkihyppääjää Julia Kykkästä tämän kauden. Hän on kiertänyt Kykkäsen kanssa maailmancupin kisoissa, mutta MM-kisoihin naisten joukkueen valmentajaksi valittiin Hiihtoliiton valmentaja Ossi-Pekka Valta.

Niemisen ja Kykkäsen mielestä Hiihtoliiton kanssa oli sovittu selkeästi, että Nieminen lähtee Seefeldin MM-kisoihin Kykkäsen valmentajana.

– Näin on sovittu, että Toni kiertää kaikki kisat, eikä minulle ole ainakaan tähän mennessä kukaan mitään muuta ilmoittanut. Totta kai se on minulle tärkeää, että Toni on siellä mukana ja uskon siihen, että hän tulee siellä olemaan, Kykkänen sanoi viime torstaina MTV Urheilulle.

– Totta kai se on Tonin kanssa sovittu, mutta se on myös Hiihtoliiton kanssa sovittu, Kykkänen jatkoi.

Kykkäsen mielestä piti siis olla itsestäänselvyys, että Nieminen on hänen tukenaan MM-kisoissa. Hän sai sunnuntain Oberstdorfin kisan jälkeen Niemiseltä tiedon, ettei Nieminen pääsekään Hiihtoliiton kustannuksella kisoihin.

– Faktahan on se, että Toni on koko kesän ja tämän talven katsonut minun hyppyjäni ja valmentanut minua. Hän on nimenomaan se ihminen, johon minä voin luottaa. Toni tietää miten minua valmennetaan. Hän tietää hyppytekniikkani ja jos satun vaikka ottamaan ylämäen vauhdeissa takkiin, hän yleensä tietää, mistä se johtuu ja pystyy minun kanssani sen yhdessä korjaamaan, Kykkänen kertoi henkilökohtaisen valmentajan tärkeydestä torstaina.

Hiihtoliiton näkemys sovituista asioista on erilainen. Toiminnanjohtaja Mika Kulmalan mukaan mäkihypyn päävalmentaja Lauri Hakolan johdolla tehtiin päätös, että Valta on naisten joukkueen – siis Kykkäsen ja Susanna Forsströmin – valmentaja MM-kisojen aikana. Tämä ihmetyttää Kykkästä ja Niemistä.

– Kuulen nyt ensi kertaa, että tällaista kritiikkiä on tullut. Meillä valmennus päättää valmentajat näihin reissuihin. Mäkihypyn puolella Ossi-Pekka Valta on naisten vastuuvalmentaja ja hän on täällä reissussa. Toni on päässyt kiertämään monta kisaa, kun on todettu, että silloin kun Julia lähtee yksin reissuun, niin Toni on paras valmentaja, Kulmala sanoo MTV Urheilulle.

– Nyt on sitten isompi joukkue ja Ossi-Pekka on mukana. Mielestäni tämä on hyvin selkeästi aiemmin informoitu sekä Julia Kykkäselle että hänen lähipiirilleen, hän jatkaa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Valta pestattiin kesällä Hiihtoliiton toimesta Lahteen mäkihyppyvalmentajaksi, vastuualueellaan haastajaryhmä, johon kuuluvat Forsström ja Julia Tervahartiala sekä viisi mieshyppääjää, muun muassa MM-kisoihin varamieheksi valittu Mico Ahonen.

– Sen tiedän aiemmista keskusteluista, että varmasti Laurilla ei ole Tonia vastaan mitään valmentajana. Hän on sanonutkin, että Toni on hyvä valmentaja, mutta tällä kertaa päätös on näin, Kulmala painottaa.

Kulmalan mukaan siis sopimusta siitä, että kaksinkertainen olympiavoittaja Nieminen olisi naisten valmentajana MM-kisoissa, ei ole tehty.

– Hän voi silti olla täällä henkilökohtaisena valmentajana, niin kuin täällä on moni muukin henkilökohtaisena valmentajana. Mutta silloin he eivät voi olla akkreditoituna niin sanotusti meidän piikkiin. Tämä on vapaa paikka tulla ihan muuten katsomaan kisoja ja tukemaan omia urheilijoita, Kulmala toteaa.

Kun lasketaan koko Suomen joukkue – mäkihyppy, maastohiihto ja yhdistetty – henkilökohtaisia valmentajia ei ole suurimmalla osalla mukana.

– Jos koko määrä lasketaan, niin ei ole, mutta aika paljon täällä on henkilökohtaisia valmentajia sillä tavalla, että he ovat omalla, tai siis valmennusrahaston, kustannuksella tänne tulleet ja ovat katsomassa omia urheilijoitaan, Kulmala sanoo.

Kykkänen on hypännyt tällä kaudella maailmancupissa parhaimmillaan sijalle 20. Hän hyppää Seefeldissä jo kuudensissa MM-kisoissaan, paras MM-sijoitus on vuoden 2013 Val di Fiemmestä, kun hän oli kymmenes. Forsström on hypännyt tällä kaudella pääasiassa FIS- ja Continental Cup -kisoja, paras maailmancup-sijoitus tältä kaudelta on 45:s. Hän on MM-kisoissa kolmatta kertaa.

Mika Kulmalan ja Julia Kykkäsen kommentteja luvassa tiistain Tulosruudussa kello 22.25.

Lue myös:

    Uusimmat