Mainos

Suomen lähellä kahdeksan riskialtista ydinreaktoria

Suomen lähialueilla on kolme ydinvoimalaa, joissa ongelmat ovat vuosien mittaan lisääntyneet. Sosnovyi Borissa on päätetty ajaa alas yksi reaktori, toisen turvallisuutta seurataan. Myös Kuolan niemimaalla on riskialttiita reaktoreita. STUK:n mukaan Venäjä huolehtii turvallisuudesta.

Venäjällä Sosnovyi Borissa aiotaan ajaa alas yksi ydinvoimalan reaktoreista. Syynä alasajoon on reaktorin sydämen lähellä oleva grafiitti, joka on alkanut turvota ja halkeilla.

Suomen Säteilyturvakeskuksen asiantuntijapalveluyksikön esimies Heikki Reponen on venäläisten päätökseen erittäin tyytyväinen.

– Olemme puolisen vuotta seuranneet reaktorin tilannetta ja nyt venäläiset itse päättivät ajaa reaktorin alas kesäseisokin jälkeen, Reponen kertoo.

Reposen mukaan Venäjällä ydinvoimaloiden turvallisuuteen kiinnitetään nyt aiempaa paremmin huomiota. Sosnovyi Borissa on tehty mittauksia määräajoin: vuodenvaihteessa nyt suljettavan reaktorin tehoa alennettiin ja toukokuussa päätettiin sen lopullisesta alasajosta.

– Reaktori jää niin sanotuksi testi- ja tutkimuslaitokseksi, jossa arvioidaan muiden samanlaisten laitosten käyttäytymistä.

Smolenskissa ja Kurskissa ongelmia

Sosnovyi Borissa on käytössä niin sanottu rbmk-reaktorityyppi. Nyt alasajettava reaktori on Sosnovyi Borin reaktoreista vanhin, samaa tyyppiä kuin Tshernobylin onnettomuudessa tuhoutunut reaktori. Sosnovyi Borin kakkosreaktori toimii edelleen, mutta on vain pari vuotta ykkösreaktoria nuorempi. On vain ajan kysymys, koska sekin lopetetaan.

– Kyllä senkin tapauksessa ollaan lähestymässä ajankohtaa, jolloin muutokset nopeutuvat. Niidenkin toimintaa seurataan, Reponen sanoo.

Muita käyttöikänsä lopun saavuttavia reaktoreita on Venäjällä muuallakin. Kuolan niemimaalla Smolenskissa on kolme reaktoriyksikköä ja Kurskissa neljä -yksikköä.

– Kuolan niemimaalla sijaitsevat yksiköt ovat vanhoja, mutta erityyppisiä kuin Sosnovyi Borin yksiköt. Niissä on myös ongelmia, jotka ovat erityisseurannassa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja