Suomen Kuvalehti: Valtion kehitysyhtiö Vake palkkasi avukseen lobbaustoimiston, jotta se säilyttäisi olemassaolonsa

Valtion kehitysyhtiö Vake maksoi reilun vuoden aikana yli 100 000 euroa lobbaustoimisto Rud Pedersenille, kertoo Suomen Kuvalehti.

Lehden mukaan Vake palkkasi lobbaustoimiston avukseen eduskuntavaalien jälkeen keväällä 2019.

Lähteet eri ministeriöistä kertovat lehdelle toimiston lobanneen poliittisia vaikuttajia Vaken säilyttämisen kannalle ja hyväksymään sen syksyllä 2019 valmistuneen strategian.

Yhtiö maksoi Rud Pedersenille toukokuun 2019 ja elokuun 2020 välillä yli 100 000 euroa. Laskusta noin 50 000 euroa muodostui Vaken mukaan ”sidosryhmäviestinnän” palveluista.

Projektia Rud Pedersenillä hoiti yhtiön Suomen-toimiston toimitusjohtaja ja osakas Esa Suominen. Demaritaustainen Suominen siirtyi toimistoon Antti Rinteen (sd.) valtiosihteerin paikalta vuonna 2015.

Syksystä 2019 alkaen Vaken projektiin osallistui myös Riina Nevamäki, joka oli edeltävään kesäkuuhun saakka toiminut Juha Sipilän (kesk.) erityisavustajana. Nevamäestä tuli Rud Pedersenin osakas lokakuun alussa 2019.

Vake on Sipilän luomus

Vake perustettiin joulukuussa vuonna 2016, ja se oli silloisen pääministerin Sipilän luomus. Sen oli tarkoitus käyttää valtion omistuksia uusien sijoitusten tekemiseen. Se ei kuitenkaan tehnyt yhtäkään sijoitusta Sipilän hallituskauden aikana.

Syksyllä 2019 selvitysmies Jouni Hakala katsoi, että Valtion kehitysyhtiö Vake pitää yhdistää toiseen valtion sijoitusyhtiöön Suomen Teollisuussijoitukseen.

Hakala sai heinäkuussa valtioneuvoston kanslialta sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä tehtävän laatia selvitys valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden rooleista.

Helmikuussa hallituksen ilmastokokouksessa hallitus päätti, että Vaken pohjalta perustetaan ilmastorahasto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja