Suomen koronaonnistumista hehkutetaan ympäri maailmaa – intialainen tv-kanava selvittää menestyksen salaisuutta jopa mielenterveyden asiantuntijan avulla

Helsinki-Vantaan lentokentän koronakoirat palkittiin – katso esittelyvideo karvaisista sankareista! 0:40
Helsinki–Vantaan-lehtokentällä työskenteleviä koronakoiria ovat hehkuttaneet paitsi niiden testattavat, myös monet ulkomaiset mediat. Tällä videolla esitellään Kennelliiton palkitsemat karvaiset sankarit.

Siinä missä muun Euroopan tilanne on muuttunut koronakartalla yhä synkemmäksi, Suomi on onnistunut pitämään tartunnat kurissa kuin ihmeen kaupalla, hämmästellään monissa ulkomaisissa medioissa.

Suomessa on nyt, reilu vuosi koronan ensimerkkien jälkeen, selvästi vähemmän koronatartuntoja kuin muualla Euroopassa. Suomen tartuntaluvut ovat maltilliset myös moniin maailman maihin nähden.

Suomea on verrattu maailman mediassa aiemmin muun muassa Ruotsiin ja pohdittu sitä, miten yhteiskunniltaan niin samantyyppiset naapurukset ovat edenneet asiassa niin eri suuntiin.

– Toistaiseksi näyttää melkein yhtä hyvältä kuin Pariisin jalkapallomatsissa. Ilmaantuvuus on pysynyt kurissa ja laskenutkin. Samalla useimmilla paikkakunnilla positiivisten testitulosten osuus on alle 4 prosenttia, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

RTL: Uudenmaan sulku oli hyvä alku

Saksalainen tv-kanava RTL arvioi nettijutussaan muun Euroopan kadehtivan Suomea: ”Tähän mennessä vain 325 kuolemaa.”

RTL uskoo, että Suomen hallituksen nopea reagointi ja esimerkiksi Uudenmaan sulku maaliskuussa olivat hyvä alku menestystarinalle. RTL kiittelee myös Koronavilkun lataamisintoa.

– Jo 45 prosentilla suomalaisista on sovellus älypuhelimessaan, lehti toteaa.

Myös sanomalehti Bildt pohtii sitä, mikä on Suomen menestyksen salaisuus. 

Samaan aikaan, kun muualla Euroopassa tehdään ennätyksiä koronatartuntojen määrässä, Pohjois-Euroopassa ja erityisesti Baltian maissa ja Skandinaviassa tilanne on lehden mukaan yllättävän vakaa. 

– Mitä pohjoiset tekevät paremmin kuin muu Eurooppa, lehti ällistelee.

France24: ”Suomi on Euroopan hiljainen onnistuja”

Ranskalainen France24 kuvaa Suomea ”Euroopan hiljaiseksi onnistumiseksi covid-19-taistelussa”.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja arvioi tv-kanavan jutussa, että muun muassa suomalaisten luottamus viranomaisiin on helpottanut rajoitusten ja toimien täytäntöönpanoa. Hänen mukaansa suomalaiset ovat jopa tyytyväisiä elämäänsä koronarajoitusten keskellä.

– Euroopan parlamentin tuore tutkimus osoittaa, että 23 prosenttia suomalaista on sitä mieltä, että yhteiskunnan sulkeminen (lockdown) on itse asiassa parantanut heidän elämäänsä.

Dagens Nyheter: Salaisuus on rajoituksissa ja jäljittämisessä

Ruotsin mediassa Suomen tilanteesta on puhuttu taajaan. 

Dagens Nyheter informoi ruotsalaisia vastikään Suomen matkustusrajoituksista ja maan toimista tartuntojen jäljittämisessä.

Dagens Nyheterin päätoimittaja jakoi Twitterissä lehden artikkelin, jossa puhuttiin Suomen koronastrategiasta.

NDTV: Suomalaisilta sosiaalisten etäisyyksien pitämien onnistuu kuin luonnostaan

Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja toteaa intialaisen televisiokanavan NDTV:n artikkelissa, että Suomi loistaa tilastoissa muun muassa siksi, että (sosiaalisten) turvaetäisyyksien pitäminen onnistuu meiltä luonnostaan. 

Myös se, että Suomi on harvaanasuttu, vähäväkinen maa, helpottaa NDTV:n jutun mukaan tilannetta.

– Monet suomalaiset pitävät siitä, että heillä on omaa tilaa ympärillä ja että he saavat olla omissa oloissaan, Mielenterveys ry:n kehitysjohtaja, psykiatrian dosentti Kristian Wahlbeck selittää median haastattelussa.

Ulkomaisen median kiinnostuksesta Suomen koronatilannetta kohtaan raportoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat