Mainos

Suomen ampumahiihtoluotsilta korutonta puhetta – harjoittelussa rutosti parannettavaa: "Enää sellainen ei missään muotoa toimi"

15:55
Päävalmentaja Jonne Kähkönen summasi turbulenssia sisältäneen Suomen ampumahiihtokauden MTV Uutiset Livessä.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen puhuu kriittisesti suomalaisen lajiharjoittelun kehityskohteista. Kähkönen katsoo, ettei vielä viime kaudella ehditty ajaa kaikkia haluttuja muutoksia sisään.

Kähkönen toimi päävalmentajan pestissä Suomessa vuosina 2006–2010, kunnes palasi kahdeksan Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen sinivalkoisten peräsimeen viime vuonna.

– Kun hyppäsin juoksuvauhdista mukaan junaan, oli paljon asioita, joita ei vain keritty tehdä. Ei keritty riittävästi puhua, saada filosofioita, ajatuksia ja toimintatapoja yhtenäisiksi, jotta olisi maksimaalinen tulos saatu, Kähkönen kertoi keskiviikkona MTV Uutiset Livessä Antero Mertarannan haastattelussa.

Kähkönen nimeää oman filosofiansa kulmakiveksi yhdessä harjoittelemisen. Tätä on hänen mukaansa tehty liian vähän Suomessa.

– Fyysinen puoli on tärkeä. Hiihtoa pitää painottaa, mutta ammuntaa ei voi unohtaa ja vain lisätä fyysisen puolen harjoitteluun. Valloillaan on minun mielestäni vielä liikaa vanhanaikaista ampumahiihdon harjoittelua, että ei harjoitella lajia.

– Kärjistäen vanha tapa, että mennään metsään ja ollaan siellä niin kauan kuin kuvitellaan, että tullaan voittajana ulos, ei vain missään muotoa enää toimi ampumahiihdossa. Tarvitaan sparrausta päivästä toiseen, harjoituksesta toiseen yhdessä, jotta kilpailusuoritukset talvella ovat samaa hyvän rutiinin toistamista, Kähkönen paalutti.

Kähkönen kokee, ettei Suomessa ole nyt selkeää ammunnan filosofiaa tai kulttuuria. Hän peräänkuuluttaakin isojen linjausten tarvetta.

– Silloin jo noin 10 vuotta sitten Asko Nuutisen kanssa me ollaan sitä (ammunnan filosofiaa) vähän raapaistu, laitettu alulle, mutta minä en näe, että se olisi siitä riittävästi mennyt eteenpäin, jotta kehityksessä oltaisiin kansainvälisesti mukana.

Kähkönen katsoo, ettei Suomessa ole harjoiteltu viime vuosina riittävästi kansainvälisten normien mukaan.

– Kyllä minä olen ehdottomasti sitä mieltä. Siinä meillä riittää petrattavaa.

Suomen ampumahiihdon ylivoimaisella ykköstähdellä Kaisa Mäkäräisellä oli kuluneella kaudella tavallista takkuisempaa ja hän sijoittui naisten maailmancupin kokonaistilanteessa seitsemänneksi. Muilla suomalaisilla ei ollut asiaa lähellekään kokonaistilanteen kärkisijoja; Mäkäräisen takana paras oli miehissä 62:nnneksi sijoittunut Tero Seppälä.

Kähkönen puhui vierailunsa aikana myös Kaisa Mäkäräisen asemasta maajoukkueessa ja huoltopäällikkö Danielo Mülleristä vain vuoden pestin jälkeen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja