Suomelle yksi kaikkien aikojen vierasvoitoista Bosniassa! Huuhkajat taisteli vajaamiehisenä mielipuolisessa ottelussa

Suomen jalkapallomaajoukkue haki Bosnia ja Hertsegovinassa pelatusta MM-karsintaottelusta komean 3–1-voiton värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Pääkuvan videolla Huuhkajien upean voiton huippuhetket!

Suomi haki Bosniasta yhden kaikkien aikojen parhaista panoksillisista vierasvoitoistaan esityksellä ja tuloksella, jotka jättivät vain vähän jossiteltavaa.

Etukäteen kovaksi tiedetty Bosnian alkurynnistys pysyi Suomen puolustukselta hyvin aisoissa, ja päävalmentaja Markku Kanervan valitsema 5–3–2-ryhmitys täytti tehtävänsä etenkin puolustuspäässä mainiosti.

Pelitapa oli hiottu Roomassa vietetyllä maajoukkueleirillä viimeiseen piirtoon asti valmiiksi.

Ilman suurinta tähteään Edin Dzekoa pelannut Bosnia puolestaan oli lopulta yllättävän hampaaton, kun keskikenttätähti Miralem Pjanickaan ei ollut parhaassa vedossaan.

Samalla Suomen tärkeimmät pelaajat olivat Zenicassa erinomaisessa vireessä.

Draamaa molemmissa päissä

Suomen avausmaalista vastasi Marcus Forss, joka ohjasi Teemu Pukin lähettämän keskityksen vartalollaan Bosnia ja Hertsegovinan maaliin 29. minuutilla.

Hienosti rakennettua maalia edelsi yli 20 perättäistä suomalaiskosketusta palloon.

Valioliigaseura Brentfordissa pelaava Forss oli hieman yllättäen syrjäyttänyt avauksessa Pukin tutumman kärkiparin Joel Pohjanpalon, joka istui koko ottelun penkillä.

Ennen Forssin tekemää osumaa Pukki oli ehtinyt juosta läpiajoon, joka suli bosnialaispuolustuksen viime hetken väliintuloon, sekä ampua rangaistuspotkun bosnialaisvahti Ibrahim Sehicin käsiin 25. minuutilla.

Rangaistuspotku myönnettiin Suomelle Pjanicin käsivirheestä.

Kärkipari Forssille järjestelty tarjoilu Glen Kamaran esityöstä antoi kuitenkin kaiken aiemman Pukille anteeksi. Norwich Cityn kärkimies pelasi muutenkin energisen ottelu ja oli jatkuva tuhotyöläinen Bosnian puolustukselle.

Pukki olikin tiiviisti mukana kaikissa Suomen kolmessa maalissa.

Draamaa ensimmäisellä puoliajalla riitti myös toisessa päässä. Huuhkajien laitatuki Jukka Raitala taklasi napeillaan karkuun yrittäneen Sead Kolisanicin nilkkaan ja ansaitsi itselleen punaisen kortin 38. minuutilla. Kolasinac joutui jättämään kentän loukkaantumisen vuoksi.

Suomi sinnitteli vajaamiehisenä puoliajan loppuun Bosnian painostuksesta huolimatta.

Terävä alku toisella jaksolla

Toisella puoliajalla vajaamiehinen Suomi iski yllättävästi 2–0-maalin, kun Pukki taisteli pallon Suomelle vastustajan päätyrajalla tilanteessa, jossa muut olivat jo ikään kuin lopettaneet pelaamisen.

Pukilta pallon saanut toppari Leo Väisänen jatkoi sen edelleen Robin Lodille, joka tinttasi pallon varmuudella verkkoon vasemmalla jalallaan. Ottelua oli pelattu tuolloin runsaat 50 minuuttia.

Suomen 2–0-osuma järkytti Zenican bosnialaisyleisöä ja lamautti myös kotijoukkueen pelaajia.

Bosnian ylivoima kuitenkin näkyi kentällä, sillä Suomi joutui vetäytymään hyvin alhaalle puolustamaan ja suojelemaan maaliaan. Kotijoukkue piti palloa ja yritti löytää aukkoja Huuhkajien puolustuksesta.

1–2-kavennus seurasi 69. minuutilla, kun Robert Ivanov aiheutti vapaapotkun vaarallisesta paikasta rangaistusalueen kulmalta. Kova sivuvapari osui Luka Menalon polulle, ja pallo löytyi välittömästi Suomen etuyläkulmasta.

Maalia lukuun ottamatta Lukas Hradecky torjui Huuhkajien tolppien välissä äärimmäisen varmasti.

Lopullisesti Bosnian pyristelyn katkaisi Suomen vaparikuvio, jossa Lod keskitti pallon maalin eteen Daniel O’Shaughnessyn juoksulinjalle. Karlsruheen siirtyvä toppari viimeisteli uransa ensimmäisen maajoukkueosumansa taidokkaasti suoraan ilmasta alakulmaan.

Vapaapotkun hyökkäyspäässä hankki Pukki, jonka työtä Zenican iltapäivässä ei voi väheksyä.

Seuraavaksi Ranska

Voitto tiesi Suomen MM-kisahaaveiden elossa pysymistä. Bosnialle tappio oli musertava. Sillä ei ole enää mahdollisuutta edetä Qatarissa ensi vuonna pelattavaan MM-turnaukseen.

Suomi kohtaa tiistaina Ranskan Helsingin Olympiastadionilla. Jos Les Bleus kaataa Kazakstanin lauantai-iltana, se varmistaa paikkansa Qatarin auringossa.

Bosnia isännöi tiistaina Zenicassa Ukrainaa, joka taistelee Suomen kanssa lohkon kakkospaikasta. Ukraina tarvitsee Bosniasta voiton.

Suomen toiveet lepäävät hyvin pitkälle tänään kaatuneen Bosnian harteilla, sillä ottelusta Ranskaa vastaan on vaikea budjetoida ennakolta yhtäkään pistettä.