Suomella on ollut erityinen sija Kaarle Kustaan sydämessä – nuori kuningas ja salattu Silvia-rakas tapasivat toisiaan aikoinaan suomalaisessa salamajassa

1:55
Näin Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia muistelivat ahvenanmaalaista salamajaansa MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2003.

MTV Uutisten arkistoista selviää, kuinka tärkeä paikka Suomi on ollut aikoinaan nuorelle Kaarle Kustaalle. 

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa viettää vappuaattona 75-vuotissyntymäpäiviään. Syntymäpäiväsankari on saanut osakseen runsaasti onnitteluja niin kotimaassaan kuin muun muassa naapurimaassaan Suomessa, jossa onnittelijoiden joukossa on ollut muun muassa presidentti Sauli Niinistö

Syntymäpäiväsankari on ehtinyt hallita maataan jo pitkään, sillä Kaarle Kustaa kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1973, kun hän oli vain 27-vuotias.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Hän peri kruunun isoisältään Kustaa VI Adolfilta, sillä hänen isänsä, Kustaa Adolf, menehtyi traagisesti lento-onnettomuudessa Kaarle Kustaan ollessa vain vuoden ikäinen. Vuoden 1975 perustuslakiuudistuksen jälkeen Kaarle Kustaalla ei kuitenkaan ole ollut poliittista valtaa.

Kuningattarensa Kaarle Kustaa sai vain kolme vuotta kruunajaisten jälkeen, kun hän sanoi tahdon saksalaisbrasilialaiselle Silvia Renate Sommerlathille. Kuningas oli iskenyt silmänsä tulevaan vaimoonsa Münchenin kesäolympialaisissa vuonna 1972.

Suomella on yllättäen ollut hyvin merkittäväkin rooli Kaarle Kustaan ja Silvian suhteessa. MTV Uutisten arkistoista selviää, että aikana, jolloin kuninkaan ja nuoren saksalaiskaunottaren suhde oli vielä salaisuus, tapasi nuoripari toisiaan salaa ja katseilta suojassa ahvenanmaalaisella salamajalla. 

Pariskunta muisteli lämmöllä Ahvenanmaan salamajaansa MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2003. Majaa käytettiin 1970-luvun alussa ja tapaamiset olivat hyvin varjeltuja. Suhde tuli julki Ruotsissa hieman ennen pariskunnan kihlajaisia vuonna 1976. 

Kaarle Kustaa ja Silvia tuotiin paikalle eri veneillä ja paikallinen kalastaja oli savustanut pariskunnalle valmiiksi kampeloita. Kuningatar Silvian mukaan kyseiset kampelat olivat parhaita, mitä hän on koskaan elämänsä aikana syönyt. Kalastaja oli myös taannut paikalla sen, että vastarakastuneet Kaarle Kustaa ja Silvia saivat viettää rauhassa aikaa yhdessä majassa. 

Pariskunnasta kasvoi perhe, kun kruununprinsessa Victoria syntyi vuonna 1977. Muutaman vuoden välein perässä seurasivat prinssi Carl Philip vuonna 1979, ja prinsessa Madeleine vuonna 1982. 

Kuningas Kaarle Kustaa on puhunut muutenkin lämpimästä suhteestaan Suomeen. Vuonna 1987 kuningas totesi toimittaja Kari Lumikeron erikoishaastattelussa, että hänen ystävyytensä Suomea kohtaan oli ollut kenties hieman myöhäissyntyistä, mutta ehkä jopa sitäkin lämpimämpää. 

– Olen oppinut tuntemaan Suomea ja suomalaisia henkilökohtaisesti ja ymmärtänyt, mitä historia on merkinnyt teille. Pidän yhä enemmän Suomesta ja tämä tunne on voimistunut vuosien mittaa, Kaarle Kustaa totesi tuolloin naapurimaastaan.

1:04
Kaarle Kustaa on tunnettu pitkään Suomi-fanina – näin hän kuvaili suhdettaan naapurimaahansa vuonna 1987 Kari Lumikeron haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja