Suomalaisurheilijoille rokotukset ennen arvokisoja? Leijonien Jukka Jalonen väläyttää mahdollisuutta – "Totta kai lähteminen vähän hirvittää"

THL kertoo, milloin 70 prosentin rokotekattavuus saavutetaan ja missä on paras rokotustilanne 2:52
THL kertoo, milloin 70 prosentin rokotekattavuus saavutetaan ja missä päin Suomen on paras rokotustilanne.

Suomen Jääkiekkoliitossa, Palloliitossa ja Olympiakomiteassa jännitetään tällä hetkellä sitä ehtivätkö urheilijat ja taustahenkilöt saada koronarokotteet ennen arvokisoihin suuntaamista. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen raottaa ylijäämärokotteiden tarjoamaa mahdollisuutta. 

Kevään ja kesän arvokisojen putki käynnistyy miesten jääkiekon MM-kisoista 21. toukokuuta. Turnaus pelataan Latviassa. 

Vajaa viikko kiekkokisojen jälkeen, 11. kesäkuuta, starttaavat yli kymmenessä maassa pelattavat jalkapallon miesten EM-kisat. 

Kun näiden jälkeen on vedetty happea reilu viikko, alkavat EM-futiksen tapaan vuodella lykätyt Tokion olympiakisat (23.7.-8.8.). 

Sanomattakin selvää, että turnausten järjestelyt ovat huippuhaastavat koronapandemian edelleen jyllätessä. Urheilijoiden ja muiden kisoihin osallistuvien henkilöiden laajamittainen rokotus vähentäisi riskejä. 

– Tämä kolahti meille aika vahvasti tuolla Ruotsin turnauksessa, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi MTV Urheilulle viitaten 12 tartuntaan joukkueessa.

Jalonen sanoo, että Jääkiekkoliitto on käynyt keskustelua arvokisaurheilijoiden rokottamisesta Palloliiton ja Olympiakomitean kanssa. Kovin kiire on juuri Leijonilla, jolla arvoturnaus käynnistyy jo reilun kolmen viikon päästä. 

– Olemme työstäneet sitä voisiko Suomea edustamaan lähtevät arvokisaurheilijat ja johtoryhmät saada rokotukset ennen näitä tapahtumia, esimerkiksi ylijäämärokotteista, joita tuntuu tällä hetkellä aika lailla olevan siellä sun täällä. Se on työstön alla, Jalonen valottaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Jalonen korostaa, ettei tarkoituksena olisi ohittaa ketään rokotusjonossa, vaan hän painottaa juuri ylijäämärokotteiden mahdollista käyttöä pelaajien ja muiden kisahenkilöiden kotikunnissa.  

Leijonat on suuntaamassa MM-kisojen lisäksi Tshekin EHT-turnaukseen kauden päätapahtuman alla. 

– Totta kai tuonne Tshekkiin ja Latviaan lähteminen vähän hirvittää, Jalonen lisää viitaten koronatilanteeseen ja kysymyksiin kuplajärjestelyissä.

Jalosen mielestä rokote olisi hyvä lisäturva muiden koronatoimien päälle. 

– Kaikkemme teemme sen eteen, että pystyisimme pelaamaan turnauksen terveenä ja saamaan kaikki itsestämme irti fyysisesti ja henkisesti.

"Tasapainoilua viikkotasolla"

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen on seurannut kotimaan rokotusohjelman etenemistä tarkasti. Myös Japanin ja olympiakaupunki Tokion koronatilanne on tarkkailussa. 

Salonen korostaa, että olympialaisiin suuntaavat henkilöt rokotetaan asetuksella määrätyssä järjestyksessä. 

Onko mahdollista, että kaikki Tokioon suuntaavat urheilijat ehdittäisiin rokottaa ennen kisamatkaa?

– Siinä käydään tasapainoilua rokoteohjelman etenemisen kanssa ihan viikkotasolla. Viimeisimmät tiedot sanovat, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla päästään rokottamaan alle 30-vuotiaita kesäkuun lopulla. Kisat ovat sitten heinäkuun puolella. Toki sinne pitää lähteä valmistautumaan hyvissä ajoin ennen kisoja, jotta kuumuuteen ja aikaeroon tottuu, Salonen pyörittelee.

Pääsihteeri Marco Casagrande avasi Palloliiton näkemystä. 

– Lääkärit luonnollisesti toivovat, että rokottaminen etenisi joka puolella niin, että kaikki olisivat rokotettuja ennen kisoja. Rokottamisen osalta mennään viranomaisten määräämässä järjestyksessä.

Aiheesta lisää keskiviikon Tulosruudussa klo 22.25!

Lue myös:

    Uusimmat